Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammalt och nytt på Guldklaven

För elfte gången hölls Guldklavengalan som arrangeras i ett samarbete mellan Dansbandsveckan i Malung, Sveriges Radio och danstidningen Får Jag Lov. Som vanligt bjöds det på en glammig och festlig tillställning i Orrskogens Folkets Park i Malung. Värdarna för årets Guldklavengalan var Thomas Deutgen, från Dansbandskampen och P4 Dans, och schlagerprofilen Thomas Lundin.

Älvdalingarna Larz-Kristerz gick miste om priset till årets album där de var nominerade för albumet Om du vill. Priset gick istället till nykomlingarna The Playtones och deras skiva Rock n' roll dance party. I kategorin årets sångare var de också nominerade genom Peter Larsson och Stefan Nykvist men även där blev de utan pris.

Stora vinnare under kvällen blev istället 50-årsjubilerande Flamingokvintetten som vann priset för årets dansband och nykomlingarna The Playtones som tog hem priset i tunga kategorier som årets låt och årets album.

En av de mer otippade prisutdelarna var eurodisco-stjärnan E-Type som delade ut priset för årets dansband. Bland andra prisutdelare märktes framför allt Janne Schaffer som också uppträdde på scenen med en instrumental låt.

Janne Schaffer som under tidigt sextiotal faktiskt turnerade runt som dansbandsgitarrist innan han gick vidare inom andra genrer.

- Det var oerhört lärorikt, sa Schaffer till publiken inne på dansbanan i Orrskogen.

Fakta: Årets Guldklavevinnare:

Årets dansband: Flamingokvintetten

Årets låt: 'Excuse me', The Playtones

Årets keyboardist: Lasse Larsson, Arvingarna

Årets trummis: Kjetil Granli, Streaplers

Årets basist: Roberto Mårdstam, Scotts

Årets gitarrist: Christer Ericsson, Lasse Stefanz

Årets sångerska: Maria Rolf, Titanix

Årets sångare: Olle Jönsson, Lasse Stefanz

Årets album: 'Rock n' roll dance party' , The Playtones

Årets dansarrangör: Leif Wibrån, Gävle

Juryns specialpris: Sveriges Television, Dansbandskampen 2009