Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammalt industriområdekan få kommunen som ägare

Kommunen har planer på att ta över det förgiftade industriområdet i Fredriksberg.
– Ägarlösheten är ett bekymmer. Det måste lösas, säger kommunens miljöchef Göran Eriksson.

Han backas upp i den åsikten av kommunens tyngsta politiker och flera chefstjänstemän. Planberedningen har nämligen uttalat som sin mening att "kommunen avser att ta över ägarskapet för området".

Men som ett viktigt villkor betonas att innan övertagandet sker ska staten ha beviljat bidrag till saneringen.

Enligt en grov uppskattning gjord av SGU, Statens Geologiska Undersökning, kommer saneringen att kosta 30 miljoner kronor. Även om staten via Naturvårdsverket ger klartecken för bidrag så medger Göran Eriksson att det inte kan uteslutas att kommunen får stå för en del, om kommunen blir ägare av området.

– Det kan finnas en liten risk för det.

Kommunens förhoppning med utspelet om ägarskap är att saneringsärendet puffas på i rätt riktning och att det snabbare kan komma ett beslut om sanering.

– Kisaskan är det största problemet tillsammans med byggnaderna i sig, säger Göran Eriksson som är övertygad om att de boende i Fredriksberg skulle välkomna att byggnaderna rivs undan.