Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammalt bönehus i Saxdalen på väg att kollapsa

Det gamla bönehuset i byn är under starkt förfall och verkar kunna tippa omkull när som helst.
– Jag tycker det ser riktigt otäckt ut och man törs inte tänka på vad som skulle hända om några barn ger sig in i huset på skattjakt.

Företagaren Lasse Johansson har gjort tidningen uppmärksammad på det bedrövliga skick som dåvarande Räfvåla Fria Missionsförenings hus från 1909 på Stenbacksvägen befinner sig i.

Taket har delvis rasat in och väggarna är på väg att falla samman.

– Det var ett fint missionshus en gång i tiden men det har stått övergivet alldeles för länge. Hela huset verkar genomruttet, konstaterar Johansson.

På senare tid har dock en del sly framför huset röjts bort.

Enligt Lantmäteriets fastighetsregister var det byns missionsförening som lät uppföra byggnaden. Senare övergick byggnaden i Helgelseförbundet/Fribaptistförbundets ägo. Tomten uppgår till 600 kvadratmeter.

Sedan 1996 har fastigheten ägts av privatpersoner och för närvarande är en kvinna bosatt i Stockholm innehavare av lagfarten. Tidningen har förgäves försökt komma i kontakt med henne.

Enligt uppgift låg huset ute på Blocket under "bortskänkes" här om dagen men objektet finns inte längre kvar på sajten.

– Det vore för väl om rucklet revs för allas trevnad och för att det utgör en säkerhetsrisk, tillägger Lasse Johansson.