Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammal teknik i moderna verk

Tyska Majla Zeneli använder en 400 år gammal teknik i sina moderna kollage.
I veckan gav hon en kurs i mezzotint i Falun och just nu visas hennes tryck på Galleri Hörnan i Falun.

Majla Zeneli, är Albansk konstnär som bor och arbetar i Berlin. 2007 träffade hon Falukonstnären Modhir Ahmed när båda medverkade i triennalen i Lodz, Polen.

Ahmed som också är konstnärlig ledare för konstgrafiska verkstaden i Falun bjöd in Zeneli att föreläsa om mezzotinttekniken som hon är en av få som fortfarande använder. I förra veckan höll hon en workshop för ett tiotal konstnärer i verkstaden på Blindgatan.

– Det är väldligt tidskrävande att hålla på med. Men jag tycker att det är värt ansträngningen. Ingen annan teknik ger det uttryck med halvtoner som jag eftersträvar, säger Majla Zeneli.

Mezzotintekniken skiljer sig från andra grafiska tekniker bland annat genom att det de ljusa partierna arbetas fram ur de mörka och inte tvärtom. Kopparplåten bearbetas först med ett verktyg som ruggar upp plåten så att färgen fäster tätt över hela ytan. På den preparerade plåten tecknas sedan den bild som skall återges och de ytor som ska vara ljusare poleras i olika grader för att ge en gråskala.

På Galleri Hörnan visar Majla Zeneli femton verk utförda i mezzotint. En serie där motivet är unga män. Zeneli har bearbetat trycken i kollage och urklipp. Resultat är tredimensionella, unika verk med fina nyanseringar som ger ett närmast fotorealistisk intryck.