Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammal soptipp blir utsiktsplats

Från soptipp till vackert utflyktsmål.
Det hoppas Borlänge Energi uppnå med återställandet av de två deponierna vid Bysjön.
– Det är faktiskt en fantastisk utsikt där uppifrån, säger Christian Olhans på Borlänge Energi.

De två deponierna i Bysjön har inte varit i drift på många år och är övertäckta sedan tidigare. Men inte tillräckligt.

– Borlänge Energi slutade använda dem i slutet på 60-talet. Under hushållssoporna finns även rester av en sågverksverksamhet som fanns där från 1920 till 1959, berättar Christian Olhans.

2010 genomfördes en undersökning för att ta reda på om de övertäckta soptipparna var förorenade.

– Det finns en föroreningshalt i området, dock inte alarmerande eller oroande. Men det är därför vi ska genomföra den här sluttäckningen, säger han.

Tippen söder om räddningstjänstens övningsområde kommer att få en förbättrad sluttäckning och en bättre anpassning till övrig terräng.

Den norra deponin kommer att byggas upp på höjden med cirka fem-tio meter för ett naturligare utseende och på så vis skapar man en vacker utsiktsplats utöver vattnet.

– Schaktmassorna kommer vi att få från det pågående arbetet vid Norra Backa. Det är därför vi har avvaktat på att de ska schakta där, berättar han.

Området är i dag ganska instängt och enligt Olhans inte så välkomnande och trevligt för allmänheten.

Men det vill man ändra på.

– I dag känns det inte så trevligt. Men nu ska vi skapa ett rekreationsområde för allmänheten som ska bindas ihop på ett naturligt sätt med Bysjörundan och det naturreservat som håller på att bildas där, säger han.

Området är fågelrikt, vilket man också tar hänsyn till.

– I samråd med Miljökontoret kommer man att behålla död ved och träd som får självdö för att skapa häckningsplatser åt bland annat hackspettar, berätta Christian Olhans.

Arbetet ska påbörjas denna vecka och beräknas ta fyra till sex månader med efterföljande finjusteringar i ytterligare sex månader.

Det kommer att bli en del störningar med transporter i området men för att minska störningen kommer transporterna att ledas över Stybbgatan och Kolargatan.

På tisdagskvällen bjöd Borlänge Energi in till ett allmänt möte för att informera om planerna och för att ta till sig eventuella synpunkter från de boende.