Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammal är inte äldst hos jubilerande 90-åring

En ung orkester med stor entusiasm. Så beskriver Göran Forsling Borlänge Orkesterförening som i helgen firade 90 år.
– Den här verksamheten är den finaste åldersintegreringen man kan ha, säger han.

I lördags firade Borlänge Orkesterförening 90-årsjubileum med jubileumskonsert i Hagagymnasiets aula. Att den funnits så länge trots en del ekonomiska bekymmer genom åren, tror förre ordföranden Göran Forsling (numera vice) beror på entusiastiska musiker och ledare.

– Det betyder väldigt mycket för dem som är med att få musicera tillsammans mot ett gemensamt mål.

I orkestern finns nu cirka 65 musiker, varav ungefär hälften är under 25 år. Jörgen Dicander, som spelar första fiol, är en av de äldsta med sina snart 76 år fyllda. Han handplockades till orkestern av själva Lille Bror Söderlundh redan 1954.

– Lille Bror delade ateljé i Falun med min musiklärare och när han hörde mig spela sa han: "Du är så duktig att du ska börja spela i vår förening", berättar Jörgen Dicander.

Sedan dess har orkestern varit en källa till glädje.

– Det är oerhört roligt att spela. Torsdagarna när vi övar är veckans höjdpunkt. Musik är en av de bästa livsmedicinerna; man mår bra när man spelar och de som lyssnar mår också bra.

Är det någon skillnad jämfört med när du började?

– Ja, då satt det en kvinna bland första violinisterna och elva män. Nu är det tolv tjejer och två killar.

Att åldersspannet är från 15 år och uppåt i orkestern tycker Jörgen Dicander också är positivt.

– Musiken förenar över åldersgränserna. Det är oerhört trevligt.

I grunden är Borlänge Orkesterförening en ren amatörorkester även om en del musiklärare är med. Ibland behöver föreningen också hyra in professionella musiker till vissa stämmor.

– Fagottister är det till exempel så ont om att orkestrarna slåss om dem, säger Göran Forsling

Göran Forsling tror på en framtid för orkestern.

– Så länge vi har en aktiv och framåt musikskola så tror jag på en vilja att skapa musik. Men ekonomin är något som påverkar oss och man vet ju inte hur ser ut om det blir stora nerskärningar.

Under lördagens jubileumskonsert firades också att det var 100 år sedan tonsättaren och dirigenten Lille Bror Söderlundh föddes. Han ledde Borlänge Orkesterförening under några år fram till sin död 1957.

Närmare 200 personer kom och njöt av jubileumsmusiken som bestod av verk av Söderlundh, Mozart och Tjajkovskij. Solist var Terés Löf på piano och dirigent Christer Paulsson. Högtidsdagen uppmärksammades också av kulturnämnden som i egenskap av Bo Ågren överlämnade blommor.