Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamle "politikerräven" Arne Pettersson kämpar för ett Dalarna fritt från storregioner

80-årige Arne Pettersson från Mora har ett halvt sekel i politikens högre divisioner. På "äldre dar" har han engagerat sig hårt mot Storregioner.
– Dalarna riskerar försvinna och tyna bort. Allt som i dag fungerar hotas. Inte minst demokratin, säger han.

Läs även: Landshövding Ylva Thörn betonar vikten av en fortsatt statlig lokal närvaro i storregionerna

De konkreta planerna på storregioner skrämmer gamle socialdemokratiske "politikerräven" Arne Pettersson.

– Denna idé har varit aktuell tidigare. Den har alltid skrotats som praktisk genomförbar idé - av såväl socialdemokratiska som borgerliga regeringar. Nu forscheras detta något oerhört, säger han.

Arnes aversion mot idén är stor. Han har till och med bildat en kampgrupp på facebook - "Nej tack till storregioner" - för att fånga och elda på opinionen. Det brådskar att föra fram kritiken, menar han. Den 30 juni lägger Indelningskommittén fram sitt slutgiltiga förslag om nya storregioner till regeringen.

– Storregioner, som i vårt fall den tänkta Svealandsregionen, gör att de enskilda människorna fjärmas från dem som bestämmer. Sex län ska bli ett, 64 kommuner ska sedan samsas om fiolerna. Jag befarar att många kommuner inte ens kommer få en företrädare i det storregionparlament som sedan ska etableras någonstans i regionen. Det blir ett oreparabelt hårt slag mot demokratin, säger han.

Arne tror inte att storregioner kommer ge några effektiviseringar eller ens någon förbättrad samhällsekonomi.

–De påstår det, men det vet vi inget om. Vi kan ju istället se på de existerande storregionerna Västra Götaland och Skåne. De har fortsatt stora underskott för sin sjukvård.

– Nä. Vi vet vad vi har, men inte vad vi får. Jag anser av erfarenhet att vi har en bra sjukvård i länet. En storregion skulle slå sönder detta som vi redan har. De som vill effektivisera sjukvården kan väl istället skrika efter att helt förstatliga sjukvården. Om det nu är stordriftsfördelar de vill ha. Att bara gå halva vägen och regionalisera sjukvården är ingen lösning, säger han.

Arne Pettersson förstår inte varför regeringen överväger att förändra en landsindelning som tjänat Sverige väl i 400 år - sedan Axel Oxenstierna reformerade statsförvaltningen under 1600-talet.

– Och med en så otrolig brådska. Under mina 50 år i politiken har jag aldrig varit med om maken till hets i en viktig fråga. En statlig utredning som så markant nonschalerar demokratin och folks insyn i arbetet, säger han.

Han har inget emot regionstanken i sig.

– Gärna en region, men då bara för Dalarna. Då får vi ett direktvalt länsparlament som har ansvar för alla stora frågor, satsningar och exempelvis fördelning av EU:s strukturfonder. Det är bra eftersom det kommer föra sjukvård och kommuner närmare varandra. Men en gigantisk region med ledning någonstans långt borta har folk inget förtroende för, säger han.

Arne Pettersson hoppas att regeringen inte kommer skicka förslaget vidare till riksdagen för beslut, som tänkt under 2017.

– Jag hoppas verkligen att de tar intryck av opinionen. Om inte det fungerar så utgår jag från att de följer riksdagens uppmaning att saken ska presenteras för landets befolkning - så att alla kan tycka till. Om det nu blir i form av en enkätundersökning eller folkomröstning spelar ingen roll. Huvudsak att folk får tycka till och säga sitt. Då kommer regeringen inse att saken är förlorad. Osvuret är bäst, men detta kommer stoppas - på ett eller annat sätt, säger Arne Pettersson.

Fakta/planen för storregioner:

Den 30 juni ska Indelningskommittén lämna sitt förslag om de nya Storregionerna till regeringen. Remisstiden går sedan ut 15 oktober. Enligt uppgift står det redan klart att en storregion Svealand, där Dalarna ingår, kommer föreslås redan från 2019

Den 22 augusti arrangerar landstinget och Region Dalarna en stor gemensam länskonferens i Tällberg för att diskutera förslaget. Tanken är att politiker och länsföreträdare ska "prata ihop sig" om en gemensam länsstrategi inför hösten, då förhandlingarna med de andra länen om innehållet i en tänkt storregion ska inledas.

Den 12 septemer behandlar landstingsstyrelsen Indelningskommitténs förslag. Ledningen för region Dalarna, Direktionen, gör detsamma den 21 september.

Den 26 september är planen att Landstingsfullmäktige ska sätta ned foten i frågan. Planen är att riksdagen ska ta sitt beslut om de nya storregionerna under 2017. Detta för att de nya föreslagna storregionerna ska kunna bildas från 2019, direkt efter valet 2018.

Läs även: Många åsikter om storregionsfrågan

Läs även: Så föreslås Dalarna ingå i storregionen

Fakta/ Länsindelningens historia.

Den nuvarande organisationen av länen med landshövdingar som statens företrädare i landet instiftades av Axel Oxenstierna 1634, då han i praktiken var landets regent under drottning Kristinas förmyndarregering. Landets indelning i län har i princip varit oförändrad sedan år 1810.

Statens myndighetsuppgifterna i länen sköts av länsstyrelserna. Landshövdingen, som utses av regeringen, är chef för länsstyrelsen. Myndigheten ska fungera som en länk mellan stat och länet i övrigt i olika frågor som exempelvis naturvård och övergripande samhällsplanering.

De politiska beslutsfrågorna och sjukvården i länen (regionerna) sköts av landstingen (eller regionen) - vars politiker är direktvalda av befolkningen.