Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla synder göms

Malungs gamla soptipp blev en deponi och nu kvarstår en återvinningscentral. Det som under många år lämnades som sopor som inte gick att återanvända hamnade på den stora deponin i Malung. Nu är den hanteringen ett minne blott och arbetet med att täcka över gamla synder har inletts.

Malung-Sälens kommun har anslagit 15 miljoner kronor och gett det kommunala bolaget Vamas uppdraget att på ett bra sätt avsluta den verksamhet som inleddes 1985 och som fortsatte fram till 2008 då det var slutdeponerat. Numera ska sådant som inte går att återvända skickas vidare och deponins era i Maliung är förbi.

– Vad det handlar om är att vi på ett noggrant sätt och med en rad regler och föreskrifter ska göra en sluttäckning av den gamla deponin, förklarar Josefine Lissbol som är projektledare för sluttäckningen som nu inletts.

– Här har inte lämnats något farligt avfall sedan 2008 och nu ska det som finns i jorden komma att ligga säkert, förklarar Josefin.

– Tanken var att det här arbetet skulle kommit igång tidigare och det har hänt mycket sedan den första planen om sluttäckningen.

– Därför måste den planen nu uppdateras i samarbete med länsstyrelse och miljöavdelningen.

Det innebär att avsevärda mängder fyllnadsmassor ska täcka den gamla deponin.

– Om allt går som planerat kommer det att ta nio-tio år innan allt är täckt efter de föreskrifter som finns.

Det material som ska användas för att täcka är fyllnadsmassor som aska, sand och morän, som i olika skikt ska inkapsla den gamla deponin. Det får heller inte läcka ut något som är förorenat.

– Det finns tydliga krav på hur det hela ska ske, förklarar Josefin om det arbete där både kommunens miljöavdelning och Länsstyrelsen har synpunkter på utförandet.

– Givetvis söker vi fyllnadsmassor närområdet. I första hand och vi hopas vi kan få använda massorna som blivit kvar från saneringen av branden vid garveriet. De prover som tagits har vi gått igenom och ska nu låta miljökontoret säga sitt om de massorna går att använda. Totalt beräknas det finnas 3500 ton massor där som vi kan använda istället för att de ska skickas till Borlänge. Det är en fråga som miljökontoret ska svara på.

När deponin är täckt så kommer den sannolikt att förbli en stor och outnyttjad yta.

– Återvinningscentralen blir kvar, men hur den gamla deponin ska användas är något som det bör fattas beslut om relativt snabbt. Marken ska sedan ligga orörd och det ska heller inte växa skog där, då det kan skada de skyddande skikten, säger Josefine Lissbol.