Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Gamla Grangärde" firar 50

Timme efter timme med möten har ägnats åt luffare och original och frireligiösa – och dokumentation, återblickar och historier om bygdens folk och samhällen.
– Det började sensommaren eller tidiga hösten 1962, berättar Olof Mattsson.

Det var då som några entusiaster startade cirkeln "Gamla Grangärde". Sedan dess har deltagare kommit och gått men cirkeln bestått och, lovar nuvarande deltagare, en dag ska cirkeln fira 100 år.

Men nu på lördag ska man till att börja med se till att uppmärksamma och fira cirkelns 50-åriga tillvaro.

– Vi börjar med en jubileumslunch för nuvarande cirkeldeltagare och gamla kursledare. Sedan blir det öppet hus här i bystugan mellan 13.00 och 16.00. Vi kommer att ha skärmutställning och visa bilder och tidningsklipp och besökarna kan bläddra i pärmar med gammalt material, säger Marianne Jönsson.

Under årens lopp har deltagarna hunnit med hundratals cirkelträffar. Vanligen har man fem samlingar på hösten och lika många på våren och därtill ordnas utflykter och studiebesök. Varje cirkelträff brukar pågå i 2,5 timmar.

– Ofta så har vi teman vid varje träff. Någon person kommer och berättar om sin by och visar bilder, upplyser Bengt Östberg.

Förmodligen är det så att flera böcker om byar i gamla Grangärde kommun aldrig skulle ha skrivits om det inte varit för "Gamla Grangärde". Bengt Östberg nämner bland annat böckerna om Norrbo, Kullen och Västansjö. Delvis var det också tack vare cirkeln som Grangärdeboken av Bengt Östberg och Bertil Danielsson blev till.

Hur många hundra personer som under längre eller kortare tid deltagit i cirkeln är det nog ingen som vet. Men givetvis har en hel del av bygdens profiler funnit anledning att engagera sig i arbetet.

Mångårige NLT-medarbetaren Bertil Danielsson var en given deltagare liksom en annan redaktörsprofil; dåvarande Bergslagspostens medarbetare Bertil Jansson. Jansson var även cirkelledare under några år i slutet av 60-talet.

– Bland anda profiler som varit med kan nämnas komminister Arne Nystad som var cirkelledare mellan 1962 och 1965. Hilda Persson som var småskollärarinna i Holens skola, alltså här i denna byggnad som nu är bystuga, måste också nämnas liksom hembygdsforskarna Anna-Greta Andersson, Holger Karlsson och Gösta Tickols, berättar bland andra Olof Mattsson och Bengt Östberg.

Numera brukar det vara 15 - 20 personer som deltar i varje cirkelträff. Yngst i sällskapet, i alla fall när NLT hälsade på under onsdagskvällen, är 56-åriga Grangärdebon Maritha Adriansson.

Mycket talar för att hon kommer att vara med i cirkeln i åtskilliga decennier framöver. Den jubilerande cirkeln har nämligen den egenheten att många av deltagarna har haft lyckan att uppnå väldigt hög ålder.

Arne Nystad, till exempel, blev 103 år. Gösta Tickols 96.

Och Conrad Eriksson från Kullen, som kommer att vara med vid lördagens tillställning, har nyss fyllt 98.

Så det kommer nog att gå bra med det där löftet från Olof Matsson och kompani; att "Gamla Grangärde" kommer att leva och ha hälsan även om 50 år.