Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla foton framkallar minnen

Finska krigsbarn. Tre kvinnor som tovar ull ute i sommarsolen. En pappa på skidtur med sin son, iklädd hatt och bästa kostymen.
När minnet börjar svika kan gamla fotografier hjälpa till att hålla det vid liv.

– De blir påminda när de ser bilderna, och känner igen saker från hur de själv hade det när de var unga, berättar Lisa Myhre och bläddrar bland högen med bilder.

Hon arbetar som terapibiträde på Kvarngatans servicehus där det just den här dagen är en aning mer högljutt än vanligt. 13 kvinnor i åldrarna 70-90 år har nämligen samlats i ett av köken för att tillsammans hjälpas åt att minnas det som en gång var.

Det är kommunen som i samarbete med Anki Wernberg från PRO, pensionärernas riksorganisation, har börjat arrangera samtalscirklar på äldreboenden runt om i Ludvika. I fokus står gamla fotografier - porträtt, platser och ögonblicksbilder från ett tidigt 1900-tal.

– De här träffarna är väldigt uppskattade, och en viktigt social bit för alla som är med. Det är sagt att de ska hålla på i en och en halv timme, men det brukar bli någon timme extra, förklarar Lisa.

För när bilderna kommer fram gör minnena ofta likadant. Och det är många år av livserfarenhet och upplevelser som det handlar om. Samtalen spänner över allt från kommunens gamla gator och byggnader, via en punktering under ett semesterfirande på 50-talet fram till den lokale konstnären Gunnar Klys.

– Det är ganska roligt, min far och mina bröder är med på en tavla av honom som finns nere på tågstationen, berättar Inga-Maj Billing som stortrivs på de nostalgiska träffarna.

– Det är jättebra att få träffas så här, att kunna dricka kaffe och bara umgås.

Även Birgitta Jansson har uppskattat initiativet så mycket att hon varit med varje gång sedan första tillfället.

– Det här är väldigt trevligt. Det finns så många olika infallsvinklar utifrån vad vi alla har upplevt i livet. Man vet aldrig vart samtalen tar vägen.