Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gallerians fina toa lockar

Annons

Många butikslokaler står öde i centrala Borlänge. Handeln flyttar ut, först till Kupolen och nu kommer även Ikea och nya butiker på Norra Backa som drar till sig ytterligare handel. Hur mår centrum?

Visserligen är avstånden rätt beskedliga; det är bara drygt 500 meter från centrum till Kupolen. Men man kan säga att Borlänge är en miniatyr av ett mönster som syns även i andra städer.

Den som tar en sommarpromenad genom Malmö reagerar på att många Lokal uthyres-skyltar sitter i fönstren där välkända kedjor tidigare legat.

Utanför city satsas det på stora gallerior, men i det som borde vara stadens A-lägen kan man hitta lagerutförsäljning och fyndlador. Samt gym och kaffebarer – de enda levande organismer som återstår där centrumdöden dragit fram. Ständigt gym och kaffebarer.

Ingen gillar en död stadskärna. Härom råder ingen oenighet. Något av stadens hjärta försvinner när centrumhandeln avlövas. Vart beger man sig när man vill uppleva en annan stad – till centrum eller till ett shoppingcentrum i stadens utkant?

Strax hävdar någon att dumma shoppingcentrum inte borde få byggas.

Men saken är inte så enkel. För i praktiken är vi många som visar att vi är eniga om en sak till: Själva gör vi helst våra egna inköp i precis de gallerior som får skulden när centrum blir öde.

Påminner det inte om bokhandelns öde? Alla tycker att det är tråkigt att den försvinner, men ändå föredrar många i praktiken att göra bokinköpen på nätet.

Vore köpcentrumet mindre ändamålsenligt och lockande skulle butikerna dö där inne och inte i centrum. Samtidigt är det inte hållbart att försöka rädda centrumhandel genom att blockera alternativ som kunderna faktiskt skulle föredra.

Varför lockar gallerian? De uppenbara svaren är parkeringsplatser, praktisk koncentration av butiker och evigt vackert väder på inomhusgatorna. Men gallerian kan leverera en sak till.

Det är en kontrollerad offentlig miljö, där ägaren kan sätta upp sina egna beteenderegler och ha ordningsvakter som ser till att de faktiskt följs. Då står ingen tom ölburk bredvid bänken där ingen har somnat och ingen har klottrat. Ingen tigger eller spelar gatumusik.

Toaletten luktar rengöringsmedel snarare än snusk. Detta ger en lite artificiell känsla, som att det inte är en äkta miljö. (Vad det säger om vad vi vant oss vid kan man fundera på.) Kanske finns en hörna där ungarna kan leka medan man shoppar, och den är inte vandaliserad. Skötrummet existerar och är gratis.

På det sättet kan gallerior antyda någonting intressant. De visar konkret vad det är som många saknar eller störs av inne i stadskärnorna. Kunderna bekräftar om gallerian träffat rätt genom att åka dit.

Men nog önskar de att även centrum lockade på samma sätt.