Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Galenskap utan motstycke

/
  • Fr v Per Lundberg, Wimar Evaldsson och Peter Karlsson vill skapa opinion mot kommunens agerande med stor vindkraftutbyggnad utan någon genomarbetad plan.
  • Ett 100-tal vindsnurror ses som ett hot mot Sveriges sydligaste vildmark i västra Malung.
  • Snurra vid snurra på 200 meter höga torn ska drivas fram med kommunens goda minne i Malungsskogarna.
  • Sjörisbergets levande fäbod ligger inom en dryg kilometer från det planerade vindkraftsområdet Fageråsen. Fäbodbruket är ett riksintresse.

– En galenskap utan motstycke!
Nu intensifieras arbetet med att skapa opinion mot planerna på en stor vindkraftutbyggnad med uppåt 100 vindkraftverk väster om Malung, nära Värmlandsgränsen. Kritiken riktar sig mot att kommunen driver på frågan innan det finns en genomarbetad och öppet diskuterad vindbruksplan.

Annons

– Kommunpolitikerna är valda av oss som bor här i kommunen, och borde företräda oss. Det verkar som att de hellre går i vindkraftexploatörernas ledband, bl a ett tyskt bolag, säger opinionsbildarna Wimar Evaldsson och Peter Karlsson, bybor i Östra Näsberget, samt fäbodbrukaren Per Lundberg i Sjörisbergets fäbod.

Trion uppvaktade kommunstyrelsen i Malung för att försöka få gehör för sina synpunkter, om att sätta stopp för vindkraftsutbyggnaderna i minst tre planerade parker - Stöllsäterberget, Fageråsen och Ripfjället med cirka 80-talet vindkraftverk på ett ganska begränsat område.

– Men det känns väl inte som att vi får något vidare gehör hos de ledande politikerna. Snarare upplever vi att de har en dold agenda, mycket är bestämt och klart utan att det diskuteras öppet. På något annat sätt kan vi inte tolka att det allt eftersom trollas fram nya projekt. Nu börjar det ryktas om ännu fler vindkraftområden ute på Malungs finnmark, säger Wimar Evaldsson.

Nu startar de en protestgrupp på internet på www.skrivunder.com under rubriken "Hjälp oss att rädda tiomilaskogen".

Kontaktpersoner för gruppen är Wimar Evaldsson och Peter Karlsson i Östra Näsberget och Per Lundberg i Malung.

– Vi vill skapa en opinion så att politikerna ser att det finns ett stort motstånd mot att förstöra vår värdefulla natur med vindkraftparker, som dessutom inte behövs för energins skull, säger de.

I Malung har en majoritet i kommunfullmäktige sagt ja till utbyggnad på Stöllsäterberget, men det var långt ifrån enigt. Dessutom hade två kommunala nämnder helt motsatt uppfattning - miljönämnden sa enigt nej och byggnadsnämnden lika enigt ja.

Nu undersöker byborna i Östra Näsberget om de kan driva frågan vidare genom att överklaga.

Samtidigt arbetar den nya gruppen med att försöka få stopp på den planerade utbyggnaden Fageråsen där kommunen har egna intressen genom delägarskap i bolaget DalaVind som intensivt driver på det projektet.

– Tiomilaskogen, som det aktuella området ingår i, har klassats som Sveriges sydligaste vildmark just på grund av sin unika natur. Att med ytterst hårdhänta metoder bygga industriområden, som ska avvecklas inom en 30-års period, i dessa naturområden är en galenskap utan motstycke. Denna galenskap ska bekämpas till varje pris. Området omfattar mer än 60,000 hektar friluftsmarker med mycket höga naturvärden, säger vindkraftmotståndarna.