Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Galen" vision tar form

/
  • RFAB:s vd har nu baxat bolaget ur den värsta krisen och när nu på en vision som känns

Efter flera års gnetande och en del tuffa beslut är kommunala Rättviks fastigheter, RFAB, nu på väg att få näsan över vattenytan.
– Det känns fantastiskt roligt att vi har lyckats få företaget på fötter igen. Det har varit möjligt tack vare en hängiven personal, säger vd:n Ebbe Evbjer.

Annons

Då Ebbe Evbjer för några år sedan gick in som ny vd var situationen i Rättviks fastigheter AB riktigt under isen.

Soliditeten var nere i "katastrofala" 0,6 procent vilket ska jämföras med ett snitt för kommunala bolag i Sverige på 26 procent.

Likviditeten var samtidigt så dålig att bolaget tvingades ta löpande räkningar på kredit.

– I höstas började det äntligen gå åt rätt håll. Jämfört med förra året skiljer sig likviditetsläget nu med 15-20 miljoner kronor, säger Ebbe Evbjer och konstaterar:

– Att vi inte behöver utnyttja krediten innebär att vi har kunnat sänka våra kostnader.

De tre senaste åren, fram till nu, har RFAB i princip tvingats trycka bromsen i botten, säga upp personal och ligga lågt med nödvändiga investeringar och underhåll.

Läget i dag, med en höjd soliditet till 3,8 procent som ska ökas till 8-10 procent inom fem till sex år, gör att maskineriet så sakta kan börja rulla i gång igen och att eftersatt underhåll pö om pö kan hämtas hem.

– Vi måste fortsatt hålla igen och spara men gör samtidigt en hel del underhåll och investeringar, säger Ebbe Evbjer.

Under åren som gått har en stor inventering av fastighetsbeståndet gjorts som kommer att ligga till grund för en framtida investerings- och underhållsplan. Bland annat handlar det då om investeringar i och intrimning av ventilation och värmeanläggningar som på sikt kan ge miljonbesparingar.

– Vi kommer nu att projektanställa två personer som ska jobba med de här frågorna, säger Ebbe Evbjer.

Just nu pågår arbete med en relativt omfattande restaurering av fasaderna på RFAB:s fastighetsbestånd vid Ågatan och Knisgatan. Även äldreboendet Orestrand får en rejäl ansiktslyftning. Inom kort ska dessutom Nyhedsskolan rustas för i storleksordningen 5 miljoner kronor.

– Vad det gäller underhåll av våra fastigheter invändigt så kan vi i nuläget däremot endast göra akututryckningar och ta det som är i sämst skick, konstaterar Ebbe Evbjer.

På längre sikt har Ebbe Evbjer visionen att Rättviks fastigheter även ska kunna spela en aktiv roll i utvecklingen av nya fastighetsbestånd som bäddar för en framtida inflyttning till kommunen. I dag finns en brist på bostäder, speciellt för unga.

– Drömmen är att vi kan vara med och skapa ett stort byggkonsortium för att stimulera nybyggnation, säger Ebbe Evbjer.

– Jag ser då framför mig ett helt nytt kvarter där en massa mindre lokala företag, och flera banker, står för olika delar i ett sammanhållet projekt. Det känns tillräckligt galet för att kunna bli verklighet...

Annons