Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gala mot fattigdom i Borlänge

I maj arrangeras Hjälptill.nu-galan för första gången i Borlänge. I dag, onsdag, släpps biljetterna.
– Jag tror vi behöver något att samlas runt, för att belysa problemet och göra något mot fattigdomen i Borlänge, säger initiativtagaren och musikern André Lindmo.

Välgörenhetsföreningen Hjälptill.nu som startade i april 2014 av Martina Bergman har hittills hjälpt 417 familjer i Borlänge som är i akut ekonomisk kris. Detta hade André Lindmo inte hört talas för några månader sedan när han träffade Martina för första gången.

– Hon berättade att barnfattigdomen var över 20 procent i Borlänge, att barn letar mat i soptunnor eller ljuger för att de inte har råd att följa med på en skolutflykt, säger André.

När han kom hem till sin fru Victoria beklagade han sig över hur hemskt det var att det inte finns något socialt skyddsnät och skyllde på politikerna.

– Då sa min fru: "Gör någonting själv då!", berättar André.

Eftersom han själv är musiker och har erfarenhet av att arrangera konserter låg det nära till hands att ordna en musikgala för välgörenhet. Sagt och gjort; han kontaktade Martina och tillsammans har de nu skapat Borlänges första Hjälptill.nu-gala.

Galan arrangeras den 2 maj på Galaxen i Borlänge. Under dagen kommer hotellet att fyllas av en rad föreningar och organisationer som hjälper människor på olika sätt. Då hålls också kostnadsfria föreläsningar och seminarier.

– Vi vill visa upp hur många eldsjälar det faktiskt finns här i stan, säger Martina.

Under kvällen hålls själva galan i Stora Björn. Där kan man antingen köpa middagsbiljett eller musikbiljetter. Efter middagen kommer ett stort antal band och artister, främst lokala, att uppträda. Det blir auktioner och lotterier av skänkta varor. Benny Astor och Lars Erlman fungerar som konferencierer.

– Det kommer bli många olika happenings under kvällen samtidigt som vi också kommer att påminnas om varför vi är där, säger Martina.

Alla artister och föreläsare ställer upp gratis och de flesta omkostnader är hittills sponsrade eller subventionerade av olika lokala företag.

– Det finns en enorm vilja att hjälpa, säger Martina.

Martina och André hoppas att evenemanget ska bli återkommande och tror att biljetterna till den allra första galan kommer att gå åt snabbt.

– Vi tar bara 50 kronor plus förköpsavgift för eftersläppsbiljetterna eftersom vi vill att alla ska ha en möjlighet att gå. Om man sedan vill bidra med mer, finns det möjlighet till det under kvällen, säger André.