Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gahnshag: "Vi ska kompenseras – det har regeringen lovat"

Regeringen vill slopa den lägre arbetsgivaravgiften för de under 26 år.
Något som för Falu kommun innebär ökade kostnader med 15 miljoner kronor per år.

Annons

– Men kommunerna ska kompenseras för detta av staten. Det har regeringen lovat, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag (S).

Den lägre arbetsgivaravgiften för de under 26 år, den så kallade ungdomsrabatten, har regeringen bestämt sig för att slopa.

Avvecklingen sker i två steg.

Det här innebär att det blir dyrare att anställa unga under 26 år.

Dels påverkas då arbetsgivaren, dels de unga som inte längre har en fördel.

Regeringen anser att ersättningen av socialavgifterna för unga inte är en ändamålsenlig åtgärd för att hjälpa de unga som är i störst behov av hjälp att ta sig ur arbetslösheten.

Får Regeringen igenom sin budget träder förslaget i kraft den 1 januari 2015.

För att slopandet av nedsättningen av socialavgifterna för unga inte ska leda till alltför kännbara effekter på kort sikt, ska dock nedsättningen under 2015 övergångsvis vara halverad.

Det betyder att Falu kommun står inför ökade kostnader på cirka 7,5 miljoner kronor under 2015 och på 15 miljoner kronor 2016.

Just nu håller Faluns nya majoritet - S+C+MP - att arbeta fram den nya budget som ska gälla de kommande åren.

– Vi kommer att tvingas lägga en stram budget, men är inte bekymrade över de extra kostnader som slopandet av den lägre arbetsgivaravgiften för med sig. Det är utlovat av regeringen, och finns med i budgetpropositionen, att kommunerna ska kompenseras för detta genom ökade statsbidrag, säger Jonny Gahnshag.