Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gahnshag tycker det är en svår fråga att hantera

Högskolan Dalarna vill pröva om det är möjligt att samla hela campusverksamheten i Falun.
– Det här kommer att bli en av de svåraste regionalpolitiska frågorna att hantera under överskådlig tid framåt, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag (S).

Annons

Redan i dag har Högskolan Dalarna två tredjedelar av verksamheten i Falun. Det stora och nybyggda högskolebiblioteket finns även i Falun liksom 70 procent av studentbostäderna.

Men förslaget om att samla hela campusverksamheten i Falun 2019/2020 möttes inte enbart av jubel hos den politiska ledningen.

– Nej, jag ser mer samlat på det här. Det här är en fråga som kan bli svår att hantera regionalpolitiskt, och kommer säkert att utsätta Falun-Borlängesamarbetet för svåra prov, säger Jonny Gahnshag.

Läs även: Därför vill rektorn flytta ihop högskolan

Kommunledningen har i ungefär två veckor haft kännedom om att en utredning skulle startas om en flytt av Högskolan Dalarnas verksamhet i Borlänge till Falun.

– Det är en laddad fråga, men vi har fått en tidig och bra information om vad som är på gång, säger Jonny Gahnshag.

I Borlänge höjs röster redan nu för att utredningen ska skrotas, men det vill inte Faluns kommunalråd göra.

Läs även: Politikerna i Borlänge blåser till strid

– Jag kan förstå att det finns viss frustration i Borlänge. Men det är också viktigt att Högskolan Dalarna får se över sin verksamhet. Högskolan får inte hamna i någon strykklass, utan måste vara så konkurrenskraftig det bara går framöver. Konkurrensen mellan olika lärosäten hårdnar hela tiden, säger Jonny Gahnshag och fortsätter:

– Många offentliga verksamheter prövar numera hur de kan utföra uppdraget på ett bättre, mer kostnadseffektivt sätt och höja sin attraktionskraft. Vi i kommunerna gör det löpande, och landstinget har just genomfört en sådan utredning. Högskolan Dalarna måste tillåtas se över verksamheten.

Vad händer härnäst i den här frågan?

– Vad jag förstår kommer Högskolan att bedriva olika parallella utredningar, och vi kommer. och vill, ge inspel där vi har något att tillföra.