Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gahnshag tycker det är en svår fråga att hantera

Högskolan Dalarna vill pröva om det är möjligt att samla hela campusverksamheten i Falun.
– Det här kommer att bli en av de svåraste regionalpolitiska frågorna att hantera under överskådlig tid framåt, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag (S).

Redan i dag har Högskolan Dalarna två tredjedelar av verksamheten i Falun. Det stora och nybyggda högskolebiblioteket finns även i Falun liksom 70 procent av studentbostäderna.

Men förslaget om att samla hela campusverksamheten i Falun 2019/2020 möttes inte enbart av jubel hos den politiska ledningen.

– Nej, jag ser mer samlat på det här. Det här är en fråga som kan bli svår att hantera regionalpolitiskt, och kommer säkert att utsätta Falun-Borlängesamarbetet för svåra prov, säger Jonny Gahnshag.

Läs även: Därför vill rektorn flytta ihop högskolan

Kommunledningen har i ungefär två veckor haft kännedom om att en utredning skulle startas om en flytt av Högskolan Dalarnas verksamhet i Borlänge till Falun.

– Det är en laddad fråga, men vi har fått en tidig och bra information om vad som är på gång, säger Jonny Gahnshag.

I Borlänge höjs röster redan nu för att utredningen ska skrotas, men det vill inte Faluns kommunalråd göra.

Läs även: Politikerna i Borlänge blåser till strid

– Jag kan förstå att det finns viss frustration i Borlänge. Men det är också viktigt att Högskolan Dalarna får se över sin verksamhet. Högskolan får inte hamna i någon strykklass, utan måste vara så konkurrenskraftig det bara går framöver. Konkurrensen mellan olika lärosäten hårdnar hela tiden, säger Jonny Gahnshag och fortsätter:

– Många offentliga verksamheter prövar numera hur de kan utföra uppdraget på ett bättre, mer kostnadseffektivt sätt och höja sin attraktionskraft. Vi i kommunerna gör det löpande, och landstinget har just genomfört en sådan utredning. Högskolan Dalarna måste tillåtas se över verksamheten.

Vad händer härnäst i den här frågan?

– Vad jag förstår kommer Högskolan att bedriva olika parallella utredningar, och vi kommer. och vill, ge inspel där vi har något att tillföra.