Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gagns Inn blir hem för flyktingbarn

Kommunen vill göra Gagns Inn till ett hem för ensamkommande flyktingbarn.
Asylboendet i Mockfjärd läggs ner och Gagnefs kommun tar över regin för ett flyktingboende i kyrkbyn.

Förslaget kommer från kommunstyrelsens allmänna utskott. Den 3 september fattar kommunstyrelsen sitt beslut.

Om det går igenom läggs asylboendet i Mockfjärd ner och de tiotal ensamkommande flyktingbarn som bor där i dag flyttas till Monteliusfastigheten, mer känd som Gagns Inn.

– Efter tre år i Mockfjärd känner vi oss mogna för ett flyktinghem i egen regi. Vi kan erbjuda större möjligheter med fastigheten i kyrkbyn och dessutom få ökad samverkan med skolan, säger kommunalrådet Sofia Jarl (C).

Asylboendet i Mockfjärd drivs av Attendo och kan ta emot max 10 barn. Tar kommunen över regin ökar möjligheterna att ta emot fler.

Attendos kontrakt går ut i augusti 2014. Tidigast då kan flytten bli aktuell.

Gagns Inn köptes av Gagnefbostäder AB i början av juli i år. Sedan dess har det gått många rykten om vad huset ska användas till.

Många har hoppats på fler förskoleplatser, eftersom bristen på sådana är stor i kyrkbyn.

– Det är inte antingen eller - vi jobbar på den biten också, säger Sofia Jarl, och tillägger att en möjlighet är att ha förskola i samma lokaler.

– Vi kommer säkert se samma farhågor bland folk som när boendet i Mockfjärd startade. Men det blev väldigt positivt och nu är Mockfjärd ett föredöme för resten av landet. Det kan bli minst lika bra i kyrkbyn.