Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gagns Inn blir hem för flyktingbarn

Kommunen vill göra Gagns Inn till ett hem för ensamkommande flyktingbarn.
Asylboendet i Mockfjärd läggs ner och Gagnefs kommun tar över regin för ett flyktingboende i kyrkbyn.

Annons

Förslaget kommer från kommunstyrelsens allmänna utskott. Den 3 september fattar kommunstyrelsen sitt beslut.

Om det går igenom läggs asylboendet i Mockfjärd ner och de tiotal ensamkommande flyktingbarn som bor där i dag flyttas till Monteliusfastigheten, mer känd som Gagns Inn.

– Efter tre år i Mockfjärd känner vi oss mogna för ett flyktinghem i egen regi. Vi kan erbjuda större möjligheter med fastigheten i kyrkbyn och dessutom få ökad samverkan med skolan, säger kommunalrådet Sofia Jarl (C).

Asylboendet i Mockfjärd drivs av Attendo och kan ta emot max 10 barn. Tar kommunen över regin ökar möjligheterna att ta emot fler.

Attendos kontrakt går ut i augusti 2014. Tidigast då kan flytten bli aktuell.

Gagns Inn köptes av Gagnefbostäder AB i början av juli i år. Sedan dess har det gått många rykten om vad huset ska användas till.

Många har hoppats på fler förskoleplatser, eftersom bristen på sådana är stor i kyrkbyn.

– Det är inte antingen eller - vi jobbar på den biten också, säger Sofia Jarl, och tillägger att en möjlighet är att ha förskola i samma lokaler.

– Vi kommer säkert se samma farhågor bland folk som när boendet i Mockfjärd startade. Men det blev väldigt positivt och nu är Mockfjärd ett föredöme för resten av landet. Det kan bli minst lika bra i kyrkbyn.