Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gagnefs personalchef nära bli påkörd – av Irene Homman

Efter att ha varit motparter i hundratals förhandlingar var Gagnefs personalchef Gunnar Linnros bara centimetrar från att bli påkörd av Irene Homman. – Jag blev irriterad och tutade, berättar Gunnar Linnros och tillägger att Homman några minuter senare ringde, "erkände" och bad om ursäkt.

Efter nära 40 år som personalchef i Gagnefs kommun har Gunnar Linnros pensionerat sig och avtackats, en avtackning som samlade många deltagare och blev chockartad för honom.

– Jag är inte lättlurad, men här blev jag grundlurad, säger han och anför förmildrande omständigheter, som att hans arbetskamrater och familj uppvaktade honom en vecka för tidigt.

Flera av hans tidigare arbetskamrater mötte upp och alla framhöll att han trots ibland jobbiga förhandlingsuppdrag alltid behandlat motparter och arbetstagare på ett resepktfullt sätt.

– Hans människosyn och värdegrund har varit stora tillgångar för kommunen, anser arbetskamraterna.

Ändå har han under fyra decennier tvingats hantera en del arbetsrättsliga tvister.

–Även om det enstaka gånger handlat om uppsägningar gäller det att komma ihåg att en arbetstagare som handlar fel i en fråga ändå har många goda sidor och ska kunna gå vidare i livet, förklarar Linnros, som inte tror att han kommit på personlig kant med någon som han haft yrkesmässiga konflikter med.

– Den största tillfredsställelsen jag upplevt i mitt arbete är när jag medverkat till att lösa knepiga personalfrågor så att båda parterna upplevt uppgörelsen som rimlig.

Gagnefs nuvarande kommunalråd Irene Homman (S) berättar att Linnros inför en av hennes första förhandlingar som nyvald ordförande i Kommunals Gagnefssektion 1999 betonade att han inte skulle utnyttja hennes orutin för att lura henne.

Ändå hamnade de på "kollisionskurs". Då hade de varit formella motparter i hundratals förhandlingar. Homman såg inte Linnros bil i en korsning i centrala Djurås, iakttog inte väjningsplikt och var centimetrar från att köra på honom..

– Jag blev skrämd och tutade, vilket jag aldrig brukar göra, minns han.

Några minuter senare ringde en chockad Homman från Kommunals expedition och bad om ursäkt".

Gunnar Linnros, som kom till Gagnef från Ekerör 1976 – när Carl-Axel Ericson (C) var kommunalråd och kanslikamrer Ture Grundberg ansvarig för personalfrågor, har nu lämnat över personalchefsansvaret till Helena Halvarsson.

Han berättar att Ganefs kommunanställda har en genomsnittlig anställningstid på över 15 år, att personalen är lojal och kompetens och att han är nöjd med att kunna lämna över en väl fungerande enhet. Den framtida kompetensförsörjningen är, enligt Linnros, den kanske viktigaste frågan för kommunen och han betonar att just nu är lokalfrågorna på vård- och omsorgssidan mycket viktiga.

Linnros har aldrig ångrat att han flyttade till Gagnef – att han valt att jobba till 67 års ålder visar också att han trivts på jobbet – och han kommer inte att få några större fritidsproblem. Han och makan Noomi har nämligen åtta barn, det yngsta fött 1992, och 14 barnbarn, det äldsta fött 1995.

Läs fler Gagnefsnyheter.

Ladda hem nya versionen av DT:sIphone-app här

Ladda hem nya versionen av DT:sAndroid-app här