Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vital idrottsförening fyller 100 år

/
  • Atlet. Sven Daleflod tillhörde världseliten som spjutkastare under många år. Foto: Dala-Floda IF 
  • Vackra paret Emelie Ljungstarnd & hennes pojkvän Jimmy Nilsson kommer från Hedemora. Här på studentbal vid Garpenbergs herrgård. Emelie tog studenten efter att ha läst Esdb i Hedemora. Foto: Stina Alstergren
  • Fotbollslag med anor. Ett av Dala-Floda IF:s första fotbollslag, 1912. Bakre raden från vänster: Erik Thunström, Svarvar Per Persson, Erik Ring, Gossas Lars Olsson, Erik Nilsson, Ingrids Erik Olsson, Jonases Erik Jonsson, Olov Leijon och Jonases Jon Larsson. Främre raden: Gossas Olov Eriksson, Ingrids Per Eriksson (sedemera Per Nylin) och Res Anders Andersson. Foto: Erik Elias Westin 

Annons

- Jag ser det som vårt ansvar att få ungdomar att börja motionera, säger Olle Westerblad, ordförande i Dala-Floda IF åren 1965-1977, och berättar att han är djupt oroad för att ungdomar idag inte rör sig tillräckligt.

- Vi måste ta den här utvecklingen på allvar och se till att barn och ungdomar får en grundläggande kondition - och det är något man bygger upp tidigt i livet, forsätter han, och understryker att även föräldrar har ett stort ansvar när det gäller sina barns hälsa.

Under åren har föreningen, som idag har 671 medlemmar, inrymt en rad olika idrotter, allt ifrån simning, orientering, vattenpolo, bandy och ishockey till att idag erbjuda fotboll, friidrott och skidor. Den har också flera anläggningar som Floda Vallen och Brosvedens motionsanläggning. En rad idrottsmän- och kvinnor har börjat sina karriärer i Dala-Floda IF och Sven Daleflod, Erik Bondensson, Erik Olson, Kerstin Dalfors och Lisbeth Polgård är alla exempel på framgångsrika idrottare från föreningen. Av de som är aktiva idag är skidåkaren Jens Eriksson ytterst lovande, han har bland annat kommit trea i junior SM.

Trots alla framgångar så är det ingen elitförening utan det viktigaste är att ha roligt och idrotta.

- När det gäller friidrotten har vi inte ens tävlingar - utan vi tränar bara, säger ordförande i Dala-Floda IF, Uffen Redhe, och berättar att föreningen redan tidigt verkade hälsofrämjande:

- På 1940-talet var simmaren Arne Borg här och berättade om badvett för ungdomar, bland annat lärde han dem att alkohol och bad var en dålig kombination, säger han, och konstaterar att ett sådant inslag var långt före sin tid.

Enligt Uffen Redhe är en förutsättning för att locka de kommande generationerna till idrotten att samverka med andra föreningar för att på så sätt skapa en bredd i verksamheten. Han ser en stor skillnad i beteende hos olika generationer och konstaterar att det finns en utbredd passivitet hos de som är unga i dag - något som han hoppas att Dala-Floda IF kan hjälpa till att ändra på:

- Barn och ungdomar är vana att alltid ha en fritidsledare med sig som sätter dem i aktivitet - jag vill hitta tillbaks till spontanidrotten där ungdomar på eget initiativ går ut och spelar fotboll eller springer. För det spelar ingen roll vad man gör - bara man rör sig.

Mer läsning

Annons