Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikingadans och kulning när Hagenfesten satte igång

/
  • Mästerkockar. Från vänster, Lena Warberg och Lena Westin står för matlagningen. – Det är så fantastiskt för vi är så många om hjälps åt, allt här sker gemensamt och alla bidrar till den goda stämningen, säger Lena Westin.  Foto: Maja Berg
  • Livemålning. Monica Zetterqvist målade en fem meter lång tavla som hänger på festivalområdet och som är öppen för ständig ommålning.  Foto: Maja Berg
  • Ringdans. En hyllningsdans till solen från vikingatiden dansades när Hagenfesten invigdes.  Foto: Maja Berg
  • Improvisation. Kulning blandades med trummor. Från vänster, Jeniffer Ferguson, Yuko Oshima, Monica Zetterquist och Jennifers dotter Johanna, sjöng och spelade.  Foto: Maja Berg

Annons

I en solig glänta bakom Kulturkaféet i Hagen, hölls invigningen av den konstflödande festen, samma plats som utgjorde festivalområde för Flodafestivalen, som ordnades i byn två år i början av 1970-talet.

- Man kan säga att vi är den ettriga efterträdaren till Flodafestivalen, och det är hög tid att åter ta platsen i besittning, sade Joel Grip och Niklas Barnö, i sitt välkomsttal som hölls på den vackra träscenen som fram tills igår stått oanvänd i drygt 30 år.

Medan festivalbesökarna avnjöt lunch vid uppdukade långbord, kulade Monica Blomqvist och Jennifer Ferguson till ackompanjemang av den japanska trumslagaren Yuko Oshima. Samtidigt "livemålade" Monica Zetterqvist en fem meter lång tavla nedanför scenen.

- Det här är en festivaltavla, jag målar grunden här, och sen ska tavlan hängas upp på festivalområdet där alla får fortsätta och måla precis vad de vill, säger Monica, som driver ett konstgalleri i Mockfjärd.

Årets fest har internationellt tema och gäster från bland annat Frankrike, Polen och Japan har rest till Hagen för att delta. Pianisten Eve Risser, från Frankrike, är här för första gången:

- Det är som ett paradis här, så idylliskt och vackert med trevliga människor.

Birgitte Lundtoft och Tine Tvergaard från Danmark reser runt i Sverige och besöker för första gången Dalarna och Hagen.

- Det är så vackert här, vi är alldeles begeistrade och sen är det roligt att lyssna på massa nya artister. Egentligen hade vi bara tänkt vara här över dagen - men vi fick lov att skjuta upp hemresan, skrattar de.

Mer läsning

Annons