Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värderings-lektion på Antikdagen

/
  • Väderbiten. Lars Andersson tog med sig en del från en barometer. Han samlar på väderprylar.  Foto: Erika Hällberg
  • Nogrann. Greger Sundin tittar närmare på en av de dyrbara bordsklockorna. Det är mycket som spelar in vid en värdering.  Foto: Erika Hällberg

Annons

- Jag ska börja med att göra mig själv onödig, och lära er alla att bli värderingsmän.

Så inledde Greger Sundin Antikdagen i Mockfjärd. Greger Sundin, som till vardags arbetar på Uppsala auktionskammare fortsatte med att berätta hur man gör en värdering.

- Egentligen är det bara kvalificerade gissningar, men det finns vissa saker som spelar in, sa Greger Sundin.

För tavlor till exempel spelar motiv, storlek och vilken teknik konstnären använt sig av stor roll. Värderare använder sig mycket av böcker, där de kan jämföra vad liknande föremål gått för tidigare.

- Dessutom går det mycket mode i det. Koppar kostade till exempel mycket på 70-talet, och nu nästan ingenting alls, sa Greger Sundin.

Nu är det istället allmoge som är populärt. Orörda föremål kostar väldigt mycket idag.

- Men man ska komma ihåg att värderingar är en färskvara, sa Greger Sundin.

En av besökarna var Lars Andersson från Borlänge. Lars Andersson beskriver sig själv som en samlare av saker som inte andra samlar på:

- Jag har mycket meterologiska instrument, jag har till och med startat ett museum hemma med sådana. Det är brist på väderprylar på Sveriges museum, säger han.

Med sig på Antikdagen hade han en del från en barometer han köpt på en loppmarknad i Falun. Han var nyfiken på om delen var lika gammal som resten av barometern. Priset var kanske inte lika viktigt.

- Såna här föremål är relativt billiga, det är inte så många som köper dem, sa Lars Andersson.

Tre auktionsförättare hjälptes tillsammans med Greger Sundin åt att stilla besökarnas nyfikenhet på vad deras ägodelar kunde vara värda. Under dagen hittades två riktiga dyrgripar, bordsklockor i mässing från 1600-talet. Något riktigt pris kunde dock inte sättas.

- Det var svårbedömda grejer, de lär man titta vidare på, sa Greger Berglund från Peters Auktioner.

Mer läsning

Annons