Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vapenregler ses över

Annons

Tidningen berättade i torsdags om den paradoxala situation som Dala-Floda Pistolskytteförening hamnat i. Om de ska ha kvar sina pistoler i vapenskåp, som står i ett låst gammalt bankvalv, så måste de komplettera förvaringen med ett larm. Alternativet är att medlemmarna förvarar vapnen i säkerhetsskåp i hemmen. Väljer man det alternativet krävs inget larm på bostaden - trots att bostaden kan komma att lämnas obebodd i flera veckor under exempelvis semestrar. Klubben menar att det skulle medföra en stor olustkänsla och en säkerhetsrisk om vapnen skulle förvaras i bostäderna

Tidningen ringde upp Karin Erlingsson som är rättssakkunnig på justitiedepartementet:

Är det inte någon miss i regelverket när föreningens medlemmar tvingas förvara vapnen i hemmen, då de inte har råd med larm, i stället för i ett bankvalv som ligger centralt?

- Samma dag som regeringen fattade det här beslutet gav man i uppdrag till Rikspolisstyrelsen att se över föreskrifterna och då särskilt i anslutning till föreningarnas situation. Och då särskilt undantagsbestämmelsen, då det kom till kännedom att föreskrifterna drabbar föreningslivet ganska hårt.

Enligt Erlingsson ska Rikspolisstyrelsen redovisa sitt resultat om någon månad.

Jag tolkar svaret som att det kanske finns brister i dagens regelverk?

- Regeringen har i varje fall sett en anledning att ge detta uppdrag åt Rikspolisstyrelsen.

Enligt Erlingsson så avgjorde regeringen cirka 20-30 ärenden samtidigt som beslutet om Dala-Floda Pistolskytteförenings vapenförvaring, mer än hälften av dessa ärenden rörde föreningar som begärde undantag för de nya föreskrifterna om vapenförvaring.

Carina Vagnstad arbetar på Rikspolisstyrelsen i Stockholm med bland annat vapenförvaringsfrågor:

- Jag kan inte uttala mig i det enskilda fallet, säger Carina Vagnstad.

Enligt henne betraktas pistoler som särskilt farliga vapen och det finns inget utrymme för undantag från reglerna om vapenförvaring.

- Enhandsvapen bedöms som farligare än både kulgevär och hagelgevär, säger hon.

Hon menar att det i en bostad oftast finns någon person hemma som har uppsikt över vapenförvaringen. Förvaras vapnen på annan plats behövs larm för att en eventuell tjuv inte ska ha för lång tid på sig att arbeta ostört vid ett inbrottsförsök.

- Vi har inte givit ett enda undantag från reglerna, säger hon.

Fakta: Bakgrund

  • Dala-Floda Pistolskytteföreningen ansökte om dispens från Rikspolisstyrelsens föreskrifter kring vapenförvaring år 2005. Men Rikspolisstyrelsen ansåg inte att de kostnader, i det här fallet att larma förvaringslokalen, som är förenade med förvaring av skjutvapen på ett regelmässigt sätt är något skäl för att medge undantag.
  • I januari förra året överklagade föreningen beslutet bland annat med hänvisning till att man med bred marginal överträffar den lägsta tillåtna nivån för inbrottsskydd . Regeringen avslog dock föreningens överklagan i februari i år.

Mer läsning

Annons