Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkomna till världen - och Dala-Floda

/

Annons

Sedan förra sommaren har nio barn fötts i Floda socken - vid helgens välkomnande på Hembygdsgården i Dala-Floda närvarade sju av dem tillsammans med föräldrar, syskon och vänner. Totalt samlades 38 personer för att önska traktens "nya" småttingar välkomna till världen och då särskilt till Floda.

- Ceremonin är inte religiös, utan den är ett sätt att uppmärksamma och fira alla nyfödda barn till världen och hit till Floda, säger Laila Klausen, som fick idén att samla alla nyfödda småbarn med föräldrar till en gemensam högtid för några år sedan.

- Det är egentligen en ganska enkel tradition, men den brukar vara mycket uppskattad. Jag tycker det är viktigt att alla får träffa och lära känna varandra - och många brukar bli väldigt berörda, säger Laila.

Dagen inleddes stämningsfullt med lockrop och kohorn av Monica Blomkvist och Ulla Immler, och därefter sjöng Jennifer Fergusson och hennes dotter Johanna sånger från Afrika. Per Wålstedt läste en dikt som han en gång skrev till sitt nyfödda barn.

Under dagen delades gåvor ut, av Floda hembygdsförening fick alla nyfödda ett varsitt exemplar av boken "Det gamla Floda", och lapptäcken i barnvagnsformat samt skivan "Välkommen till världen" lottades ut. På traditionsenligt vis delades också dalamössor ut till alla nyfödda - även de som inte kunde vara med vid ceremonin. Mössorna har tillverkats under vintern och våren av Laila Klausen, Carina Wrammer, Anette Ekroth och Annika Björndotter - även barn från byn har hjälpt till med skapandet av hättorna som har traditionell hätt-form men moderna färger och mönster.

- Det är roligt för många barn har velat hjälpa till att göra presenterna - de tycker också det är roligt att skapa till de nyfödda, säger Laila.

Mer läsning

Annons