Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väghinderbråk i Gagnef

Annons

Tidningen har tidigare rapporterat om några boende vid Rännarhedsvägen, som i ett försök att hålla nere hastigheten på genomfartstrafiken, har ställt ut blomlådor som bromsklossar i vägen. Blomlådorna totalförstördes efter några veckor och nu debatteras bland annat på tidningens insändarsida huruvida dessa farthinder förbättrar trafiksituationen - eller som kritiker menar - försämrar den.

Gagnefs kommuns gatuchef, Jan Frimodig, ser både för- och nackdelar med hindrena:

- Det är en besvärlig fråga, om alla tog sitt ansvar i trafiken vore det inget bekymmer, för det handlar om att många kör för fort. Samtidigt förstår jag att de boende reagerar mot att bilister passerar i hög hastighet, säger han.

Det är kommunen som sätter upp de kriterier som krävs för att få tillåtelse att placera ut farthinder i vägbanan, men det är väghållaren som måste ge sitt godkännande till utplaceringen. Bland annat måste det finnas ett visst avstånd mellan hindren, beroende på hur bred vägen är.

Kritiker menar att det på ett flertal platser i kommunen finns hinder utställda på annat sätt än vad reglerna tillåter.

- Vägspärrarna håller inte måttet, innan man ställer ut något måste man veta vad som krävs för att det ska vara säkert, säger en kritiker som vill vara anonym.

- Händer det en olycka på en sådan här plats och spärrarna är uppställda utan godkännande eller på felaktigt sätt kan det få förödande konsekvenser för alla inblandade och det tycker jag är viktigt att poängtera, fortsätter han.

I fallet på Rännarhedsvägen hade de ansvariga för vägen, Gagnef Kyrbyns samfällighetföring, gett sitt godkännande till blomlådorna.

- Ingen har klagat till mig så vi har accepterat dem - det är väl både på gott och ont de står där - men jag har själv barn som leker här och det är ett problem att många kör för fort, säger ordförande i Gagnef Kyrbyns samfällighetföring, Sverker Stenback.

Mer läsning

Annons