Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägchampinjon blev vägchampion

/
  • Torbjörn Nyström är övertygad om att det är Radio Gagnefs programutbud som fått vägchampinjonen att skynda sig upp utanför studion för att lyssna till programmen.  Foto: Kent Olsson

Annons

Under en dryg vecka har svampen kämpat med asfalten utanför Postens lastkaj och alldeles intill Radio Gagnefs studio i Djurås.

Till en början såg det ut som ett tjälskott, men när asfalten gick sönder visade det sig vara ett verk av en eller snarare ett "gäng" svampar.

- Det är vanligt att vägchampinjonen tränger sig upp genom asfalt. Mycel har på något sätt hamnat under asfalten och när svampen väl börjat växa har den en enorm växtkraft, säger Kirka Alexandersson, Mockfjärd.

Hon är en av drygt 200 svampkonsulenter i landet och har sedan utbildningen 1989 lett många kurser i svampkunskap.

När det gäller vägchampinjonen berättar hon att den inte rekommenderas som matsvamp, till viss del beroende på växtplatsen, mer eller mindre föroreningspåverkade vägar.

- Mycel har en förmåga att förflytta sig långt i jord och där och när det passar börjat frukten att växa. Jag brukar likna svampar vid ett äppelträd där mycelet är själva trädet och svamparna är frukten, berättar hon och tillägger att svampa till viss del består av kitin, ett hornartat ämne som också finns i leddjurs skal och pansar, berättar Kirka.

- Det förklarar varför många människor upplever svamp som svårsmält och innebär att man måste ägna tid åt tillagningen, säger hon och säger att det här är ett av de bästa svampår hon upplevt.

Sedan kan man naturligtvis, som Torbjörn Nyström, diskutera vad det är som får svampar att skjuta upp ur jorden och genom asfalt på de mest märkliga platser, som en stor asfalterad yta i centrala Djurås.

- Radio Gagnefs program berör på djupet, säger han.

Annons