Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställning om valborretraditionen

/
  • Sune Bergman med två valborremasker, en fabrikstillverkad och en hemmagjord.
  • Den klassiska valborren är läskig eller skräckinjagande, men i samband med valborgsmässofirandet förekommer också en del små och näpna valborrar.
  • Flodakonstnären Per-Hilding Perjons´ klassiska valborretavla hänger i Perjonsgården i Hagen, Dala-Floda.

Valborretraditionen ska dokumenteras och belysas i utställningsform.
– Jag har erbjudit bygdens skolelever och ett 20-tal konstnärer att medverka, berättar Sune Bergman.

Annons

Sedan många år ägnar Sune Bergman tid och kraft åt att slå vakt om en tradition som är unik för Floda socken.

Han har hållit föredrag i skolorna, demonstrerat masktillverkning, tagit initiativ till valborreparader och pristävlingar om bäst utklädda valborre och varje år sedan han var barn själv klätt ut sig till valborre.

Traditionen har varit föremål för många skriftliga avhandlingar och dokumenterats i konsten och på film genom bland annat Nordiska Museets försorg. Den kommer av att invånarna förr klädde ut sig och förde oväsen för att inför våren och kreaturssläppet skrämma bort oknytt och rovdjur.

I dagarna har Sune besökt skolorna i Syrholn och Björbo, där han berättat om valborrar och erbjudit eleverna att göra teckningar av valborrar inför en utställning i april i Dala-Floda Värdshus.

– Jag har också varit i kontakt med ett 20-tal konstnärer och hoppas att de vill medverka i utställningen med egna tolkningar av valborreseden.

Bland de konstnärer som tidigare dokumenterat valborrar och deras upptåg vid valborgsmässoeldar märks Per-Hilding Perjons och Henfrid Lövgren.

Mer läsning

Annons