Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tveksamhet i kommunfullmäktige

Moderaterna deltog inte när kommunfullmäktige beslutade att Gagnef ska gå med i Visit Södra Dalarna AB. Och Jaak Kerstell (C) ifrågasatte om Gagnef har råd att för flera år binda sig för en ekonomiskt relativt stor satsning på turism.

Annons

Sofia Jarl (C) inledde debatten om turismen med att hävda att bolaget kan ge ett lyft för besöksnäringen.

– Vägen fram till beslutet har varit besynnerlig, att företagen kallas till ett möte efter att vi tagit ett beslut. Därför väljer vi att inte delta, deklarerade Stefan J Eriksson (M).

– Förslaget är bra, men tajmingen dålig, att vi i ett läge då vi måste spara satsar 1,7 miljoner på turism, förklarade Börje Nahlbom (MP).

Jaak Kerstell efterlyste en utredning av storleken på och effekten av de senaste årens satsning och han föreslog att kommunen i avtalet skulle förbehålla sig rätten att banta turistbyråverksamheten och minska anslaget till bolaget.

– Smedjebacken satsar drygt 300 000 kronor på sin turistbyrå, men vi ska satsa 1,7 miljoner. Har vi råd med det och ska vi – när vi kanske måste spara på allt annat – låsa fast oss vid den här summan, plus en årlig uppräkning, i fyra år, undrade han.

Anki Enevoldsen (C) pekade på turismens positiva effekter på servicenäringen, i första hand livsmedelsbutikerna, och menade att besöksnäringen skapar sysselsättning som bidrar till att trygga skola, vård och omsorg.

– Ser man turism som en lyxverksamhet biter man sig i svansen. Näringen har stor potential att växa, fastslog Sofia Jarl.

Jaak Kerstell redogjorde för några ekonomiska hotbilder för kommunala kärnverksamheter och vidhöll att det är fel att ge turismsatsningen en "frisläng", en "gräddfil genom budgetarbetet".

– Och är vi övertygade om att vi tillhör Södra Dalarna, frågade han.

Bo Billborn förklarade att S står bakom Sofia Jarls avtalsförslag och Jaak Kerstell röstades ned.

Mer läsning

Annons