Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tradition fick nytt liv

/
  • Ostälskare. – Ge mig en bit ost, väste den här figuren, som påstod sig ha medverkat i en reklamfilm.
  • Välklädda. Direkt från skogen kom den här kvartetten troll.
  • Förbrödring. Trots vissa olikheter var valborrarna överens om tagen; traditionerna ska leva vidare.
  • Upptåg. Några valborrar tog chansen att hoppa studsmatta inne på en gård.
  • Förtrollande. Trollen var aningen försiktiga och ...tja, förtrollande.
  • Farlig? Den här gengångaren, som vann tävlingen såg ut att vara farlig, men skenet kan bedra.
  • Nöjd. Sune Bergman, i bakgrunden till höger, var nöjd över att så många valborrar kommit till bedömningen.
  • Charmig. Alla valborrar behöver inte vara skräckinjagande. I paraden deltog exemeplvis en kvartett konstfullt utstyrda och charmiga troll.
  • Parad. Både valborrar och åskådare i alla åldrar samlade på Kyrkbygattu för att blåda nytt liv i en gammal tradition.

Annons

Inför årets valborgsmässofirande gjorde Sune Bergman, som i år firade 35-årsjubileum som valborre, besök i skolorna för att informera om bakgrunden till den för Floda socken unika traditionen.

- Vi måste slå vakt om seden och dessutom är det roligt att klä ut sig till valborre, förklarade Sune Bergman, som ingick i den jury som bedömde de utklädda som visade upp sig på Kyrkbygattu mellan Sockenstugan och Norsbron.

Prisutdelningen ägde senare under kvällen rum i Strandbackens folkpark, men valborreparaden var ett sätt att popularisera traditionen genom att låta valborrarna visa upp sig lite tidigare på kvällen och för intresserade i alla åldrar.

Ett överraskande stort antal personer deltog i paraden och de flesta av dem var maskerade till oigenkännlighet. Många hade också lagt ner väldigt mycket arbete på sina utstyrslar och några av dem - inte minst en kvartett troll - var något av konsthantverk.

Valborrarna bjöd på allehanda improviserade upptåg och några av dem passade också på att hoppa studsmatta på en intilliggande gård.

- Det var roligt att så många var så bra och fantasifullt utklädda, tycker Sune Bergman, som hade sällskap i juryn av Gunnar Eriksson och Karin Bergman.

Till folkparken, som hade över 700 betalande besökare och som bjöd på ett bra scenuppträdande av Lina Hansson, kom drygt 30 valborrar, vilket är betydligt fler än i fjol. Vinnare föreställde en kuslig gengångare.

- Nu hoppas vi på ännu fler valborrar till nästa år, säger initiativtagaren till paraden.

Fakta: Valborrar

Traditionen med valborrar är unika för Floda och mycket gammal. Den har sitt ursprung i en tid då invånarna, innan djuren skulle släppas på skogsbete, klädde ut sig och förde oväsen för att skrämma bort troll, rånda (skogsfrun) och andra övernaturliga väsen samt stora rovdjur.

Under de senaste årtiondena har antalet valborrar vid valborgsmässoghelgens eldar och i Strandbackens folkpark minskat och framförallt Sune Bergman har engagerat sig för att förmå invånarna, främst ungdomar, att slå vakt om den.

Flytten av bedömningen av valborrar till Kyrkbygattu, där också den årliga kofestmarknaden genomförs, gjordes av Floda Medborgarhusförening i syfte att popularisera seden. Under kvällen delade föreningen ut drygt 3 000 kronor i priser till de bäst klädda valborrarna.

Mer läsning

Annons