Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stranden vid Flosjön får timmerbastu

/
  • Kunnig. Alvar Trogen har timrat hus i 60 år och delade under kursen med sig av sina många kunskaper i ämnet.  Foto: Maja Berg
  • Timmermän. Från vänster, Thomas Dolk, Pär Östberg, Sören Zetterqvist, Alvar Trogen, Olle Westblad, Anders Östberg, Anders Nordén, bakre raden, Ronny Fast, Erik Zetterqvist och Hasse Berggren timrar en bastu i Dala-Floda.  Foto: Maja Berg

Annons

Timring av hus står på schemat för de nio kursdeltagarna som jobbar för fullt med att färdigställa den timrade bastun intill stranden. En riktig vedeldad finsk bastu ska det bli - och förhoppningen är att kunna inviga den i slutet av sommaren eller tidigt i höst. Hasse Berggren och Olle Westblad håller i kursen, och de lärde sig en gång i tiden att timra av timmermästaren, Alvar Trogen, som i veckan besökte bygget för att dela med sig av sina många kunskaper i ämnet.

- Jag lärde mig att timra för 60 år sen när jag hjälpte en gammal gubbe i skogen på sommaren, berättar Alvar, och säger att timmer är oslagbart som byggmaterial:

- Timmer överlever allt, konstaterar han, som självklart själv är bosatt i ett timmerhus.

Alla kursdeltagare har vissa förkunskaper när det gäller att arbeta med trä - men trots det fanns det mycket nytt att lära.

- Det känns verkligen högtidligt att Alvar har kommit hit för att dela med sig av sina erfarenheter, för det finns många skillnader från vanligt husbygge, bland annat innebär mycket precisionsarbete och är betydligt tyngre än ett vanligt husbygge, säger Thomas Dolk.

Kursläraren, Hasse Berggren, instämmer och visar på bastuväggen att inga glipor mellan de tunga stockarna får förekomma.

Thomas Dolk berättar att den finske författaren och bastufantasten Arto Paasilinna, har bjudits in till invigningen av bastun.

- Vi tänkte att det vore roligt att få hit honom, jag tror han har sex stycken bastur hemma i Finland, tyvärr verkar det som han har svårt att komma hit. Men han hälsade oss stort lycka till i alla fall, skrattar Thomas.

Mer läsning

Annons