Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storebror ser dig även i skogen

/
  • Skatan tillhör de arter som drar nytta av slaktavfall. Fiskevårdsbasen och friluftsmänniskan Göran Gustafsson säger att
  • Orolig. – Snart kan myndigheterna följa våra förehavanden överallt dygnet runt, befarar Ivan Gustafsson, som är orolig över att antalet moderna övervakningskameror ökar i städer, i butiker, vid vägar och nu kanske även i den sista fredade zonen - skogen.
  • Övervakas? Riskerar framtidens friluftsmänniskor, exempelvis bärplockare, att filmas med hjälp av markbaserade övervakningskameror?

Annons

Det är Grimsö forskningsstation som vill placera ut övervakningskameror i vargrevir i Dalarna, Värmland, Västmanland och Örebro län.

- Vi vill veta vilka arter som gynnas av vargen och vilka som missgynnas, förklarar Håkan Sand vid Skandinaviska Vargforskningsprojektet.

Genom att använda kameraövervakning vill forskarna minimera störningarna.

Länsstyrelsen Dalarna har tillfrågat kommunerna hur de ser på kameraövervakning av slaktplatser i skogen.

Det här har lett till debatt bland skogsägare, jägre och andra friluftsmänniskor.

En av de frågor som diskuteras är huruvida de berörda markägarna kommer att tillfrågas.

- Det här kan knappast falla under allemansrätten och jag vill inte bli filmad när jag vandrar genom eller jobbar i min egen skog. säger en skogsägare, som också funderar över om viljan att minimera störningarna kommer att leda till restriktioner för markägarna.

Trappbergets jaktlag, vars marker ligger inom Lövsjöns vargrevir, har skrivit till Gagnefs kommun i ärendet och fler jaktlag och viltvårdsområdesföreningar står i begrepp att göra det.

- De flesta människor som vistats mycket i skogen, inte minst under vinterperioder med spårsnö, vet väl vilka arter som besöker och äter av döda djur. Efter älgjakterna finns det en mängd slaktplatser ute i skogarna och till det kommer alla djur som dödas av andra djur, bland annat björn, och i bil- och järnvägstrafiken. Att forska på vilka arter som gynnas respektive missgynnas av att vargarna tar älgar måste vara slöseri med forskningsmedel, tycker Ivan Gustafsson.

Göran Gustafsson, ordförande i Björbo-Floda Fiskevårdsområde, håller med och beskriver förfrågan som ytterst olustig:

- Redan vetskapen om av att det förekommer övervakningskameror i skogen riskerar att göra skogsvistelsen mindre trevlig. Det måste få finnas någon miljö där människor kan vistas utan att riskera kameraövervakning. Dessutom är det så att det som forskarna nu vill ta reda på fick vi landsbygdsbor lära oss redan i skolåldern.

En skogsägare i den västra delen av Gagnefs kommun har skrivit direkt till länsstyrelsen och frågat om någon har rätt att utan hans medgivande placera en övervakningskamera på hans mark.

- Det vore ett grovt övergrepp på äganderätten och den personliga integriteten. Jag ser det som oerhört påfrestande om jag inte skulle få slippa kameror i min egen skog, säger mannen, som betonar att hans "ställningstagande och skrivelse grundas på en princip och inte har ett dugg att göra med frågan om vargens vara eller inte vara".

Mer läsning

Annons