Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan J Eriksson (M): Vi måste vara ärliga – även om det kostar väljare

Det är dagen efter den en timme långa debatten i Gagnefs kommunfullmäktige om höjd kommunalskatt eller inte.
Stefan J Eriksson (M) pustar ut. Återremissen var det bästa oppositionen kunde hoppas på.
– Nu har vi i alla fall en möjlighet att sätta oss in i förslaget och arbeta fram ett motförslag, säger han.

Annons

Det nya oppositionsrådet Fredrik Jarl (C) vill undvika en skattehöjning, men en höjning är inget som Stefan J Eriksson är främmande för i grund och botten.

– Absolut inte, även om det kanske låter konstigt att jag som moderat säger så. En skattehöjning kan vara motiverad, men inte förrän vi känner att vi tagit till alla andra åtgärder som vi kan. Om pengarna då fortfarande inte räcker till att upprätthålla den kommunala verksamheten måste en skattehöjning till. Men vad majoriteten inte presenterat är vilka effektiviseringar som är rimliga under 2017 som gör att vi kan stoppa, eller åtminstone få ner skattehöjningen, säger Stefan J Eriksson.

Stefan J Eriksson (M).

Han efterlyser också en större långsiktighet bland kommunens politiker.

– Ända sedan jag började i kommunfullmäktige omkring 2000 har vi bara pratat om nästa års budget hela tiden. Jag tycker det är dags att vi sätter oss ner och på allvar diskuterar över blockgränserna, vad vill vi med Gagnef? Vilken ambitionsnivå ska vi ha? Vi kommer framöver tvingas effektivisera ännu mera och höja skatten. Jag vill att vi tar fram en långsiktig plan.

– Kanske måste vi sänka ambitionsnivån inom vissa områden. För att ta ett exempel: Hemtjänsten gör ett helt fantastiskt jobb idag. De ställer upp mer än de måste för att brukarna av hemtjänsten ska ha det så bra som möjligt. Kanske måste vi i framtiden effektivisera så att hemtjänsten bara uppfyller det behov brukarna har, och aldrig gör någonting extra. Jag vill inte hamna där, ingen av oss i kommunfullmäktige vill hamna där, men vi står inför stora utmaningar och då är det den här typen av frågor inom välfärden, det vill säga vård, skola och omsorg, som vi måste titta på, hur kan vi prioritera och effektivisera för Gagnefs bästa utan att invånarna far illa.

Vilka risker ser du med en sänkt ambitionsnivå?

– I förlängningen kommer Gagnefs invånare ha en sänkt upplevd kvalitet, men vi står inför tuffa tider och vi kan inte upprätthålla allt som det alltid har varit. Vi måste bli tydliga och vi måste vara ärliga mot invånarna, även om det kommer kosta väljare.

Läs mer: Homman: Jag tycker jag har bra argument

Mer läsning

Annons