Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska "chefen" heta Maria eller Gry?

/
  • Öppningsklart. – Jag har alltid tyckt att akvariet har varit en udda och rolig attraktion, berättar Björn Nordquist.
  • Dopklar. Akvarieföreståndare Björn Nordquist framför akvariets bjässe, 12,5-kilosgäddan som ska heta Maria eller Gry.

Annons

I morgon öppnar åter det populära akvariet vid Fänforsen i Björbo.

Verksamheten har legat nere under några år, men inför den här sommaren har Björbo Intresseförening och Gagnefs kommun förhandlat fram en framtidslösning som innebär att kommunen ger ett mindre driftbidrag till verksamheten.

Fiskeentusiasten Björn Nordquist har åtagit sig att sköta anläggningen.

- Jättebra, intresset för anläggningen är mycket stort och Björn kan det mesta om fisk och fiske, säger Göran Gustafsson, som i egenskap av ordförande i Floda-Björbo fiskevårdsområde ansvarat för akvariedriften under ungefär 15 år.

Strömakvariet är inte vilket vardagsrumsakvarium som helst, utan rymmer över 20 kubikmeter vatten. Merparten finns i den del som härbärgerar de fiskarter som lever i sjöarna i trakten, men uppskattningsvis fem kubikmeter är strömmande vatten, som kommer från Västerdalälven och via en kanal rinner genom det "rum" som utgör sommarbostad för en mängd strömlevande fiskar.

Programledare eller landshövding i akvariet är alltså en stor gädda, fångad i Bysjön i Nås av Mats Hindén. Janne Ekroot har bidragit med några harrar och flera andra fiskare har också fångat och lämnat över "akvariefiskar".

Björn Nordquist har själv fångat och släppt i många av de fiskar som nu bara väntar på att på nära håll och i säkerhet bakom tjockt glas få studera ortsbor, inte minst skolelever, och turister.

- Efter säsongen släpps fisken åter ut i vattendragen i trakten, berättar Björn, som så snart han kunde gå har fiskat tillsammans med fadern Per och som ägnar nästan all vaken tid åt fiske.

Just nu grunnar Björn över om gäddan ska heta Maria eller Gry.

Men han vet bestämt skillnad på en stäm, eller stävling som den kallas i trakten, och en löja.

Gör inte du det, käre läsare?

Mörtigt!

Mer läsning

Annons