Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex barn och sju företag för Veli-Matti

/
  • – Jag är nog ganska strukturerad och vill ha ordning, inte minst på mitt skrivbord. Men idéerna får jag när jag löptränar, säger Veli-Matti Heikkinen.
  • Här bor och arbetar Veli-Matti Heikkinen. Till vänster bakom honom syns en del av det förråd han byggt om till gårdshus, arbetsrum och tankesmedja.

Han är entreprenören och företagsbyggaren som lyckats.
Han var med och startade Vildmarksgrossisten och säljer nu sin del i Mockfjärds Fönster AB.
Nu funderar Veli-Matti Heikkinen, som har sex barn och sju företag, på nya projekt.
– Jag är oerhört möjlighetsinriktad, säger han.

Annons

Veli-Matti ingår i en syskonskara om 13 barn och är troende laestadian.

– Min kristna värdegrund fick jag med modersmjölken, men uppväxten lärde mig att det jag vill ha får jag själv skaffa, säger han och berättar att de värderingarna och den inställningen vill han förmedla till sina barn.

Han började tidigt, direkt efter militärtjänsten, som företagare och entreprenör. Han var med och startade flera företag och hade också chefsjobb inom andra företag.

Men han ville "testa sina egna vingar".

När han och brodern Tero startat Mockfjärds Fönster var branschen kallsinnig. En vd för en fönstertillverkare dömde till och med ut deras affärside.

I dag, 15 år senare, har företaget, byggt på den utdömda idén, växt från noll till 580 miljoner i omsättning.

Parallellt med bygget av Mockfjärds Fönster AB hade Veli-Matti, tillsammans med sin far Matti, byggt upp och sålt Vildmarksgrossisten, ett företag som under några år hade en exceptionell tillväxt och var – för att använda Veli-Mattis egna ord – som en galopperande hingst.

Nu säljer han och brodern sina resterande andelar i fönsterkoncernen och Veli-Matti har deklarerat att han under 2012 ska ta det lugnt och ägna mer tid åt familjen och funderingar över vad han ska göra 2013.

Lugnt?

Med sex barn och sju företag?

– Företagen har operativa ledningar och lever egna liv. Jag vill framför allt ägna mer tid åt att umgås med och göra saker tillsammans med min fru Elina, som gjort ett fantastiskt jobb och har stor del i våra framgångar, och våra barn. Men vi skämmer inte bort barnen, utan de ska också lära sig att jobba och ta eget ansvar. Det de får är kärlek och omsorg.

Framgångarna har gjort familjen rik.

– Vi är tillfreds och kan ibland tycka att jag fått mer än vad jag förtjänar. Men jag inser att pengar kommer och går, att det är relationerna med andra människor – familjen, vännerna och andra – som betyder något. Det låter som en floskel, men jag tycker verkligen det. Jag är angelägen om att inte tappa fotfästet och ser pengar mer som en trygghet och som ett instrument för nya projekt.

– Men egentligen bygger mina satsningar inte på pengar, utan på idéer, erfarenhet och kunskap. De innebär däremot att jag kan satsa tid och kraft på nya projekt, utan att behöva ta betalt. Och skulle något gå åt skogen kan jag ta förlusten.

Hans företagsfilosofi bygger på seriositet – "gör det lilla, gör det bra och gör det rätt" – och han är angelägen om att inte bygga hierarkier.

– Alla behövs och är lika mycket värda, men våra ansvarsområden kan vara olika. När vi inom företagen lyckats så har vi gjort det tillsammans, det jag möjligen kan ta åt mig äran för är att jag fått alla med i båten.

Nu grunnar han på nya projekt.

– Än är det blankt, men det kommer. Min största drivkraft är att lösa problem och att utveckla verksamheter.

Mer läsning

Annons