Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Senare julotta lockade fler

/
  • Den nya ambon står bredvid krubban som föreställer Jesu födelse. Josefin Rådbro kommer att hålla sin första Midnattsstämma på julafton.
  • Josefin Rådbro som tillträdde i höstas har tidigare varit Gagnef då hon gjorde sin adjunkt i Björbo.
  • Lena Trädgårdh och Åsa Hampgård från kyrkokansliet hjälper Josefin Rådbro att göra i ordning gången så att ingen ska behöva halka.

I många mindre församlingar runt om i landet hålls julottan färre gånger till förmån för midnattsmässa. I Gagnef och Floda församlingar kommer många till julottan men av olika anledningar. Flera nyheter möter medlemmarna i Gagnefs församling.

Annons

Julotta har traditionellt varit den dominerande gudstjänsten under jul och har flera psalmer som endast sjungs vid det tillfället. Men har i modern tid tappat mark till julnattsmässan eller midnattsmässa som det också kallas.

Oftast börjar julottan klockan 06.00 men i Gagnef är det lite annorlunda. John Sund, tjänsteledig kyrkoherde, kommer på juldagen hålla sin sista julotta i Gagnef.

– När jag började för nio år sedan fick jag höra att det hade varit 28 personer på julottan året innan som då hade börjat klockan fem. Jag sa till kyrkofullmäktige att om kyrkan vill att traditionen ska leva vidare så borde julottan ligga vid klockan sju, säger John Sund.

Sedan dess har besökarantalet legat på runt 80 till 100 personer. Det är dock inte lika populärt som Midnattsmässan som drar fem gånger fler. I år kommer prästen Josefin Rådbro hålla sin första Midnattsmässa i Gagnef.

– Jag är en morgontrött präst så jag är glad att John ville ta julottan. Midnattsmässan är en tacksam gudstjänst att hålla i för det är många som kommer och alla är glada och då vill man ta vara på varje minut, säger Josefin Rådbro.

Julnattsstämman har sitt ursprung i att det var på natten som Jesus föddes. Julottan har sitt ursprung ur medeltiden och har hängt kvar. I Floda församling är det många som går till julottan på grund av en annan tradition.

– Det var en tradition förr i tiden när det var ett bondesamhälle att tända marschaller och ljus för att leda vägen till de som skulle till julottan. Den traditionen lever kvar och därför går folk till kyrkan efter att de har varit ute, säger prästen Christina Dalberg.

Dessutom kommer Anna Tarantino och kören att sjunga på julottan. Gagnef och Mockfjärds församlingar har Samling vid krubban som är en Julgudstjänst för barn.

Nytt för i år i Gagnef är att församlingen har fått en ny ambo, som är en talarstol som är föregångaren till predikstolen. Tack vare 30 000 kronor som skänkts av Evangelistiska Fosterlandsstiftelsen. Dessa pengar har gått till att snickra och måla en ny ambo som det kommer vara premiär för. Per Målare har ritat och snickrat ihop ambon och konservatorn Lennart Persson har gjort ådringsmålning på den.

Mer läsning

Annons