Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Samverka mer och bättre"

/
  • John Sund, här med några barn i Gagnefs kyrka, är övertygad om att Gagnef kommer att klara sig bra även om det under de närmaste tio åren kommer att hända mycket inom pastoratet.

En, två eller tre församlingar?
– Det är pastoratet stora strukturella framtidsfråga, säger kyrkoherde John Sund inför sin avskedspredikan.
– Mest nöjd är jag med tillkomsten av Himmilsgården, deklarerar han.

Annons

På söndag avskedspredikar John Sund i Gagnefs kyrka och han förvarnar om att det blir ett tårfyllt farväl.

– Vi har varit här i nio år och fäst oss vid både bygden och invånarna. Jag kan aldrig bli en riktig gangskarl, men jag och min familj har blivit en del av bygden och gemenskapen. Det känns skönt att veta att jag är välkommen tillbaka och det blir säkert återbesök och en och annan konsert även framöver.

Hans år i Gagnef har bjudit på flera stora utmaningar.

När han kom, från en komministertjänst i Grycksbo, var han som kyrkoherde relativt ung – 36 år – och Gagnef mitt uppe i en stor och turbulent omorganisation. Redan vid anställningsintervjun fick han veta att han skulle arbeta för att pastoratets tre församlingar skulle samverka mer och bättre.

– När jag tittar i backspegeln inser jag att det tog mig två år att växa in i kyrkoherderollen. Omställningen var stor och det var tufft att både vara präst och vara chef, personalansvarig.

Han är nöjd med sin insats och förklarar att han arbetat för en öppen kyrka med låga trösklar, där alla – oavsett om de går ofta eller mer sällan – ska känna sig välkomna. Men han tycker att han inte nått ända fram när det gäller att öka personalens flexibilitet och samverkan över församlingsgränserna, en framtidsfråga av stor betydelse i en krympande ekonomi.

– Det finns fortfarande osynliga gärdsgårdar, även om de är lägre än tidigare. Men ska pengarna räcka till kyrkor, församlingshem, personal och verksamhet måste resurserna användas flexibelt och kostnadseffektivt. Här har min efterträdare en stor uppgift, säger han och nämner – för att åskådliggöra de ekonomiska skillnaderna mellan olika församlingar – att hans nya församling växer med 700-800 invånare per år.

Mest nöjd och glad är han över bygget av en församlingsgård i Djurås, där det i dag är livlig verksamhet.

Och det han kommer att sakna mest efter flytten är arbetskamraterna, alla andra vänner och det mindre samhällets gemenskap och andra fördelar.

– Jag säger som så många andra att när en dalkarl flyttar till Stockholm är det bara en utflykt. Jag och Malin, som blir arbetslös efter att ha jobbat som församlingsassistent i Gagnef, möter nya utmaningar och barnen får nya möjligheter, inte minst utbildningsmässigt. Det blir ett äventyr, men ett är säkert och det är att vi någon gång återvänder till Dalarna. När och var vi då hamnar avgör vår Herre – och Malin, säger John med ett leende.

Nu ska han förverkliga nya visioner i Boo församling, där han arbetat på prov sedan i höstas.

– Livet är en skola och åren i Gagnef har lärt mig mycket.

Mer läsning

Annons