Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samma ansvar - lägre lön

Annons

Gagnefs kommunalråd har accepterat uppdraget som ordförande i Region Dalarna. Det är ett uppdrag som motsvarar 40 procent av heltid.

-För den här typen av förtroendeuppdrag utgår egentligen ingen lön för ett visst antal arbetstimmar, utan ett arvode för att någon tar ansvar och försöker att få saker och ting uträttade, betonar Anders Ahlgren och tillägger att det handlar om att genomföra en politik, att motsvara väljarnas förtroende.

Han konstaterar att kommunalrådsuppdraget -eller mer korrekt uttryckt ordförandeskapet i kommunstyrelsen -kräver långt mer än 40 arbetstimmar i veckan och att tidsåtgången för att klara ordförandeskapet i Region Dalarna är näst intill omöjlig att beräkna.

Ändå begär han nu att kommunfullmäktige sänker hans kommunalrådsarvode till 80 procent under den innevarande mandatperioden, det vill säga fyra år.

-Jag kan aldrig delegera ansvaret, men däremot en del konkreta arbetsuppgifter som min tid inte räcker till för. Om någon annan i den kommunala majoriteten ska ersätta mig i något sammanhang vill jag att det ska finnas en peng att ersätta vederbörande med. Det är därför jag reducerar mitt arvode, förklarar han.

Ahlgren säger att han inte vet hur andra politiker gjort och gör i liknande situationer, men att det här känns rätt för honom.

-Jag inser att jag måste jobba mer, ta ett större ansvar och sannolikt kommer att bli involverad i fler politiska debatter.

Han är också övertygad om att hans engagemang i Region Dalarna kommer att komma Gagnefs invånare till del, inte minst i form av tidig information och en god översikt i frågor av länsövergripande karaktär. Att han inte är mas i tredje generationen beskriver han som en möjlig fördel:

-Jag har flyttat hit av fri vilja och efter moget övervägande. Flytten är ett resultat av att jag studerat landskapet och har en kristallklar uppfattning om vad som är Dalarnas och även Gagnefs goda och mindre goda sidor. De mindre goda sidorna vill jag gör något åt och de goda vill jag medverka till att förbättra.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons