Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så var första året som kommunalråd för Sofia Jarl

/
  • Sofia Jarl tycker att det är roligt med hästar – och hästen Bella tycks av minen att döma tycka att det är roligt med ridande kommunalråd.– Ja, ja, ja, jag har inte ridit sedan jag var väldigt ung och är lite av nybörjare, replikerar Jarl på politikervis.

– Jag har klarat mig hyfsat, även om jag gjort en del nybörjarmisstag.
Sofia Jarl (C) är prestigelös när hon – om än motvilligt – betygsätter sina insatser under sitt första kommunalrådsår.
– Istället för att utreda i evigheter och ändå riskera att det blir fel vill jag prova. Blir det inte bra är jag beredd att ändra mig och testa nya lösningar.

Annons

Hon anser att hon blivit väl mottagen av både anställda och invånare.

– Jag har också ett bra stöd av min företrädare Anders Ahlgren och många andra politiker. Gagnefs kommun har fungerat bra under lång tid och jag har kunnat följa en inslagen och framgångsrik linje, säger hon och förklarar att Ahlgren varit ett stort stöd särskilt när det handlat om kommunövergripande samarbete.

– Samverkan är bättre än kommunsammanslagningar. Jag ser inga fördelar i att flytta besluten längre från invånarna. Många lagar och myndighetsdirektiv är avsedda för kommuner tio gånger större än Gagnef och för att klara den nivån måste vi samverka. Men vi är till för invånarna och inte för myndigheterna.

Hon tycker fortfarande att det är roligt och utmanande att jobba med samhällsutveckling och strategiska frågor:

– Det är en ynnest att i mitt dagliga arbete ha påtagliga möjligheter att påverka och utveckla samhället. Många hör av sig med klagomål och synpunkter. men överraskande många hör av sig med positiv kritik.

Hon ständigt ställs inför nya situationer, där hon förväntas ge omedelbara besked, men "blir sällan överraskad":

– En del får man göra på magkänsla och med sunt förnuft, men det gäller också att ha ett bra nätverk, att veta vem eller vilka man ska diskutera olika saker med. Det är få frågor som är ideologiskt laddade, grundregeln är att tänka på vad som är bäst för flertalet.

Jarl betonar Gagnefs fördelar som boendekommun och berömmer företagen och företagarna.

– De är kreativa och av segt virke, vilket minskar deras konjunkturberoende. Det är min ambition att vara tillgänglig, att fortsätta med företagsbesök och att med deras hjälp utveckla företagsklimatet. Vi fortsätter också med företagsträffarna.

Hon tillstår att jobbet är krävande och att det sällan räcker med 40-timmarsvecka.

– Under perioder är det mycket jobb, men jag försöker att hålla det på en rimlig nivå. En förutsättning för att vara en bra politiker är att man kan leva ett vanligt liv, att man har familjeliv och en även i övrigt fungerande social tillvaro, anser hon och tillägger att kommande året kan bli ännu tuffare:

– Jag har visserligen fått mer erfarenhet, men det innebär att jag vill uträtta mer och att andra kan och har rätt att ställa större krav på mig.

Mer läsning

Annons