Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S vill skrämmas menar Jarl

Sofia Jarl (C) slår tillbaka mot S-kritiken om att äldrevården ska privatiseras och att det kommunala bostadsbolaget Gagnefsbostäder ska säljas ut. S agerar inte som de talar, tycker hon.
– De gör det här för att skrämma folk, säger Sofia Jarl.

Annons

I valet hade den borgerliga majoriteten som löfte att införa Lov, Lagen om valfrihet, som innebär att vårdtagare får välja vem som utför deras vård.

– Vi har beslutat i fullmäktige att utreda det här. Jag tycker det är märkligt att sossarna i den här kommunen är emot att äldre ska få själva vem som ska ta hand om dem, säger Sofia Jarl.

I går skrev DT om att Socialdemokraterna befarar ledningen för Centern i Gagnef planerar att sälja ut stora delar av det kommunala bostadsbeståndet och konkurrensutsätta hemtjänst och äldrevård. För att väcka debatt om planerna har S inlett en namninsamling med syfte att få till stånd en folkomröstning.

– Vi har tittat på en S-styrd grannkommun som har låtit ett privat bolag bygga ett demensboende för att sedan hyra av dem. På så vis slipper kommunen ta lån för bygget, säger Sofia Jarl.

Är det som S säger att frågan inte är förankrad inom C?

– Vi har diskuterat flera gånger på våra möten om Lov och läget i kommunen. Vad gäller GBAB så är det bolagets styrelse som bestämt sig för att göra en utredning, säger Sofia Jarl.

Per Dahlqvist (C) som är styrelseordförande i Gagnefsbostäder AB berättar att S var med på mötet som beslutade att han skulle utreda till februari hur GBAB ska få bättre soliditet. S reserverade sig inte.

Soliditet anger hur stor del av ett företags tillgångar är finansierade med eget kapital, resterande del är belånat. Det används som ett mått på ett företags långsiktiga betalningsförmåga och GBAB har nu en soliditet på sju procent.

– I den senaste förhandlingen med hyresgästföreningen så tog de själva upp det här problemet och frågade vad vi gjorde för att öka soliditeten, säger Per Dahlqvist.

– Eftersom en chockhöjning av hyran inte går så är att sälja av beståndet till seriösa köpare eller hyresgäster. I förhandlingen efterfrågade de en långsiktig strategi och det är det jag ska ta fram.

Är inte avyttring en kortsiktig lösning på ett långsiktigt problem?

– Det finns en del övervärden som vi kan sälja. Om vi minskar våra tillgångar så minskar våra skulder och vi blir mindre riskexponerade. Men än så länge är det bara diskussioner.

Även att räntorna är för höga är ett problem, enligt Per Dahlqvist. I februari hoppas Per Dahlqvist vara klar med utredningen och presentera förslag.

Mer läsning

Annons