Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S)kattjakt med lyckligt slut

/
  • Lancelot. Hankatten beskrivs som social och pratig.
  • Nyfikna.
  • Piggare. – Nu börjar Lancelot bli sig själv igen, konstaterar Jerry och håller om sin femkiloskatt.
  • Hjältinnor. – Mina hjältinnor, tycktes Lancelot jama när han blygt sneglade efter Lotta och Blondie. Jerry Burman håller Lancelot och bakom hundarna ses Christina Bjurelid och Lina Hedlund med sonen Carl.

Annons

I slutet av april flyttade Jerry Burman och Lina Hedlund från Sundborn till en gård i byn Skogen i Djurås. I början av maj försvann deras tre år gamla och kastrerade katt Lancelot.

En vecka senare räddades den ur en kommunal dagvattenledning på Skogsvägen i Djurås.

Några brandmän från Gagnefs räddningskår lyckades med stor uppfinningsdom och efter många försök "fiska" upp den svårt medtagna katten ur en trång och tre och en halv meter djup dagvattenbrunn. Katten hade rasat ner i ledningssystemet på en annan plats och därefter lyckats ta sig fram till brunnen.

- Vi såg bara svansen på den och lyckades efter en timmes fiske snara den med en form av lasso av ett elledningsrör, berättade brandmannen Dan Welin.

Men de som uppmärksammade Lancelots belägenhet var papillonhundarna Lotta, sex år, och Blondie, fyra år. De var ute på en promenad med sin matte, Christina Bjurelid, när de plötslig började dra mot en gallerförsedd dagvattenbrunn.

- Jag frågade vad de var på jakt efter och fick höra ett jamande läte nerifrån brunnen. När jag lockade på katten blev det ett förskräckligt jamande, berättar Christina, som gick in i ett av de närmaste bostadshusen och larmade räddningskåren.

Efter några dagar på Falu Djursjukhus är Lancelot tillbaka hos sin familj i Skogen. Han är delvis rakad och har fått sina många skrapsår omsedda, men är fortfarande stel och medtagen.

- När han påträffades var han väldigt trött och uttorkad, men nu äter han och mår bra, berättar Jerry.

Häromdagen fick Lancelot besök av Lotta och Blondie, som är uppväxta med katter och betraktar dem som trevliga lekkamrater. Med hjälp av husse och matte överlämnade Lancelot hundgodis och ett presentkort i en "djuraffär" till sina räddare och blommor till deras matte.

Och på väg hem till Sundvägen envisades de båda fjärilshundarna, vars bästis - en katt - dog i april, med att ta en omväg via dagvattenbrunnen på Skogsvägen, där de nosade på gallret och lyssnade om de skulle höra något ljud.

- För oss är det som en saga, säger Lina och Lancelot jamar instämmande.

En saga som hon och Jerry, möjligen med hjälp av Lancelot, så småningom kan berätta för den idag två och en halv månader gamla sonen Karl.

Sannsagan om hundarna som räddade livet på en katt.

Eller om hundarna som gick till en brunn för att önska sig en ny lekkamrat.

Mer läsning

Annons