Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"S försöker skrämmas"

– Skrämselpropaganda.
Så beskriver Anki Enevoldsen, ordförande i C i Gagnef, S-uttalandena om kommunledningens privatiseringsplaner och S-kravet på en folkomröstning.
– Att S kallar småföretagen för riskkapitalbolag är beklämmande, anser hon.

Annons

Före julhelgen berättade ledningen för Socialdemokraterna i Gagnef att partiet planerade en namninsamling för att få till stånd en folkomröstning om "Centerledningens planer på att sälja bostäder, andra kommunala fastigheter och omsorgsverksamhet till riskkapitalbolag".

– En gigantisk privatiseringsvåg håller – i det fördolda – på att skölja över Gagnef, hävdade S, som häromdagen lade ut namnlistor, för att få in de ungefär 750 namnunderskrifter som krävs för att fullmäktige ska ta upp frågan om en omröstning, och som samtidigt krävde ett omedelbart stopp för alla privatiseringsförhandlingar.

– Felaktiga påståenden och en märklig namninsamling. C har i de senaste valrörelserna tydligt berättat att vi vill ha ett företagsamt Gagnef, där man ska kunna välja mellan olika jobb och olika arbetsgivare, även om man valt att jobba inom äldreomsorgen, svarar Anki Enevoldsen.

Hon säger att företag startas av enskilda människor som vill förverkliga sina drömmar, att många av dem är engagerade i att utveckla den egna bygden och att de genom att skapa arbetstillfällen och bedriva verksamhet ger kommunen intäkter till drift av skolor, barnomsorg och äldreomsorg.

– Inom personlig assistans kommer kostnaderna att öka och vi försöker därför hitta möjligheter att hålla kostnaderna nere utan att det drabbar dem som bäst behöver hjälpen, fortsätter hon och påpekar att det finns både bra och dåliga arbetsgivare och vårdgivare både bland kommuner och privata företag.

C-basen anser att politikerna ska se till att ha schyssta spelregler och skriva avtal som garanterar god kvalitet "oavsett vem som utför vården":

– C var också snabbt ute efter Carema-skandalen och föreslog införande av Lex Carema för att skärpa kraven på alla vårdgivare. Vi tänker fortsätta ta ansvar för en god ekonomi och hög kvalitet inom skola, vård och omsorg. Utvecklingen inom kommunens äldreboenden kommer att diskuteras i många sammanhang under 2012 och vi ska hitta bra lösningar inför framtiden.

Anki Enevoldsen tycker att S genom sitt agerande är oaktsamma med skattemedel, att de ger dubbla budskap och "ägnar sig åt skrämselpropaganda a la Juholt".

– Det väcker frågor som varför S är så negativa till att vi tar hjälp av småföretag – vilket också ökar jämställdheten och breddar kvinnors arbetsmarknad – och varför S inte vill att människor, även äldre, ska få bestämma över sig själva, säger hon.

Mer läsning

Annons