Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revyns stora lilla stjärna

/
  • Eva och Peter Östling är överlyckliga över sladdbarnet Märta, som är 19 respektive 22 år yngre än storasyrrorna och reservmammorna Sofia och Johanna,
  • Märta, fyra månader, är med sina föräldrar på jobbet, men föredrar mamma eftersom det är hon som har hand om maten.
  • Försedd med hörlurar tar Märta sig en lur när ensemblen repeterar.

Märta Östling är Björborevyns stora lilla stjärna.
Hon är en prima donna som håller hela ensemblen på gott humör, men än så länge "bara" bakom scenen.
– Hon missade ju upptaktsmötet, skämtar Eva Östling, ljudteknikern som vid 43 års ålder fick ett – om uttrycket tillåts – sladdbarn.

Annons

Björborevyn är mitt uppe i en föryngringsprocess och makarna Eva och Peter Östling har gjort vad de kan för att hjälpa till.

Deras familjeföretag Ljud, Ljus & Musik HB, som sedan 2007 ansvarar för revyns ljud och ljus, borde egentligen byta namn till Ljud, Ljus, Musik & Gott Humör AB. Företaget eller rättare sagt ägarfamiljen har nämligen utökats med en liten glädjespridare och solstråle – Märta.

Hon föddes egentligen en dag för sent.

– Jag var på revyns upptaktsmöte den 14 augusti och Märta föddes dagen därpå, berättar mamma Eva.

Men sedan dess har Olga (efter morfars mor, som var från Björbo) Märta Andrea Östling inte missat särskilt många revyrepetitioner. Med sina 4,5 månader är hon särklassigt yngst i det ungefär 50 personer, kaféteriapersonal och parkeringsvakter inräknade, starka revygänget.

Och hon är inte det minsta rädd ens för Göran Johanssons scenpersonlighet "Flo-Olle", som annars häcklar och skrämmer Dalarnas makthavare.

– Just nu är Märta mest förtjust i Anna-Lena Larsson när hon gestaltar en gammal Dala-Flodatant, berättar Eva, som ansvarar för scenografi och b-ljud, samtidigt som Peter har fullt upp vid ljus- och mixerbordet.

Att föräldrarna arbetar bekymrar inte Märta, som går eller snarare lyfts från famn till famn bakom scenen. De frivilliga barnvakterna är många.

– Märta ska hållas på gott humör och hon ser också till att vi är glada. Den är lätt att glömma bort en entré när man gullar med henne, säger Christer Gruhs i ensemblen.

Men Märta är också ensemblens tuffaste kritiker. Det värsta hon vet – näst att vara det minsta hungrig – är faktiskt när någon spelar eller sjunger falskt.

När det sker tar hon över ansvaret för A-ljudet och bjuder på ett extranummer dominerat av gråt och tandagnisslan.

Men sannolikheten för det är liten. Den föryngrade ensemblen är både erfaren och begåvad.

Och om publiken har en tiondedel så roligt som ensemblen har bakom scenen kommer årets revy, som har premiär på trettondagsafton, att bli en dundersuccé.

Mer läsning

Annons