Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekord för biblioteket

/
  • Åttaåriga Tuva Arnell har svårt att slita sig från hundboken. Hon tycker om att läsa och drömmer om att bli författare. Redan innan hon kunde skriva tecknade hon egna berättelser.
  • Liselotte Ingvarsson i Djuråsbibliotekets välbesökta barnboksavdelning.

Kommunbibliotekets utlåning har ökat stadigt under fyra år och nått en ny rekordnivå.
– Speciellt roligt är det att Gagnefsbarnen årligen lånar nio böcker fler än genomsnittsbarnet i Sverige, säger kulturchef Liselotte Stöby Ingvarsson.

Annons

Länsbibliotek Dalarna har sammanställt lånestatistik för åren 2003-2010 och av den framgår att kommunbiblioteket i Gagnef nu ligger runt 88 000 lån per år.

Det motsvarar 8,8 lån per invånare.

– Det är den högsta noteringen under de senaste tio åren, berättar kulturchef Liselotte Stöby Ingvarsson, som har biblioteken inom sitt ansvarsområde.

Samtidigt är det den tredje högsta utlåningssiffran i länet, där genomsnitt är 7,7 lån per invånare. På riksnivå ligger utlåningen ännu lite lägre, på 7,3 lån per invånare.

– Speciellt roligt är det att antalet utlånade barnböcker är så högt. Statistiken för det senast redovisade året visade att barnen i Gagnef i genomsnitt lånade 26,7 böcker, samtidigt som genomsnittsbarnet i Sverige noterades för 17,7 lån.

Fortfarande dominerar tryckta böcker, men övriga media – inte minst e-böcker – ökar sin andel av den totala utlåningen.

Att biblioteket breddat sitt utbud och i dag har ett – totalt sett – väl sammansatt, relativt nytt och attraktivt bokbestånd gör att kulturchefen vågar se ljust på framtiden.

– När det gäller budgeten för 2012 är vi ännu inte riktigt säkra på hur stort medieanslaget kommer att bli. Som alla verksamheter i kommunen, kommer biblioteket att känna av kommunens ekonomiska läge under det kommande året, förklarar kulturchefen.

Hon och hennes personal har ambitionen att eventuella budgetbantningar inte ska gå ut över medieanslaget.

– Det vi kan se i dagsläget är att skolbiblioteken eventuellt kan drabbas av neddragningar. Det kan få till följd att vi under 2012 inte kommer att kunna köpa in böcker till skolbiblioteken i samma omfattning som tidigare.

– Men de kommuner som drar ner på det totala medieanslaget riskerar också att gå miste om statsbidrag, vilken vi naturligtvis kommer att göra vad vi kan för att undvika, lovar Liselotte Stöby Ingvarsson.

Åttaåriga Tuva Arnell är ett av många barn som trivs i Djuråsbiblioteket. Hon är imponerad av bibliotekets barnavdelning och får medhåll av mamma Barbro Hard:

– Biblioteket är superfint och det är roligt att lilla Gagnef kan ha ett så bra bibliotek.

Mer läsning

Annons