Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rehabilitering i hemmet för äldre

/
  • – Satsningen på rehabilitering är viktigt, inte minst inför kommunaliseringen av hemsjukvården, fastslår Aina Gustavsson, sektionschef inom äldreomsorgen.

Bra ska bli bättre.
Gagnefs kommun har beviljats 524 000 kronor för att höja kvaliteten inom hemtjänsten.
– Äldre och funktionshindrade ska kunna bo kvar i sitt ordinära boende, och känna sig trygga med de insatser som ges i hemmet, berättar Aina Gustavsson, sektionschef inom äldreomsorgen.

Annons

Tidningen berättade nyligen att en ny enkätundersökning, genomförd av Socialstyrelsen, visar att brukarna är mycket nöjda med hemtjänsten i Gagnef.

Slumpmässigt utvalda brukare tillfrågades och fick inom olika områden exempelvis bemötande, inflytande, trygghet, vårdinsatser och hjälpens utförande betygsätta servicen från noll till tio.

Brukarna förklarade att de är mycket nöjda.

Så nöjda att kommunen placerade sig i topp i länet och på 16:e plats i hela Sverige.

En förklaring är att kommunen i samarbete med landstinget satsat på medicinsk kompetens i nattpatrullen, vilket innebär att det i nattpatrullbilen finns en undersköterska och en sjuksköterska.

Men bra kan bli bättre.

Kommunen och landstinget har fått 524 000 kronor i stimulansbidrag för att under 2012 ytterligare höja kvaliteten inom hemtjänsten.

– Personalen inom hemtjänsten ska ha ett rehabiliterande arbetssätt och kunna medverka vid specifika rehabiliteringsinsatser i hemmet. Det är viktigt med anledning av att en kommunalisering av hemsjukvård står för dörren i Dalarna, säger Aina Gustafsson.

De ansvariga har bildat en arbetsgrupp, som under ledning av en arbetsterapeut och en sjukgymnast ska planera och genomföra kompetenshöjande och kunskapsutvecklande insatser för hemtjänstpersonalen. Det ska ske i form av studiecirklar.

– Gruppen ska ta fram en metod eller modell för en effektiv och bestående hemrehabilitering, berättar Aina Gustavsson.

Hon klargör att rehabilitering numera är en del av hemsjukvården och att rehabprojektet sker i samverkan mellan kommunen och landstinget och omfattar samtlig personal i hemtjänsten.

– Målet är att fler ska kunna bo kvar hemma länge och känna sig trygga, säger hon.

Mer läsning

Annons