Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per kritisk mot postgången

/

Annons

Per Rehn bor på Nya Vägen 10 i Björbo. För ungefär fem år sedan försvann hans gamla adress som var Gåsholmen 2272. Men i en del fall har hans gamla adress blivit kvar i adressböckerna hos både företag och bekanta. Och om det inte står exakt rätt adress på försändelsen så medför det ofta att posten har svårt att komma fram.

Tidigare lyckades posten ofta lösa den här typen av problem, men med den nya maskinella posthanteringen tolereras bara små fel i adressangivelserna.

- Hur mycket fel hanterar den maskinella posthanteringen egentligen? Om någon skickar post till mig och skriver adressen Gåsholmen 2272 då går posten tillbaka till avsändaren med stämpeln adressaten okänd, berättar Per Rehn.

Han menar att Gåsholmen är ett känt begrepp och att posten har fel när de säger att gamla byanamn är okända.

- Om vänner och gamla bekanta, som har gamla adressen, skickar iväg post till mig så försvinner den ut i tomma intet. Om inte avsändaren finns på försändelsen skickas den till Kiruna där man får bryta brev och försändelser, för att därefter spåra avsändaren. Men det är dyrt och posten får betala detta.

-En gång i tiden var det ju en stolthet och ära för Posten att se till att försändelserna kom fram oavsett hur liten adressen var.

Per Rehn frågar sig hur stora fel postens maskinella avläsningssystem tolererar och vilka insatser som posten gör för att försändelser, som inte har helt rätt adress, ändå ska komma fram. Han menar att det borde gå att lägga in både hans gamla och nya adress i postens dator så att det sorteras rätt.

- Men det finns ingen servicevilja. Jag har hört om folk som fått betalningsanmärkningar på grund av detta. I flera fall har det gått till inkassokrav. Men av någon anledning tycks inkassokraven alltid hitta till rätt adress, säger han.

Under helgen har inte tidningen kunnat nå någon ansvarig inom posten för en kommentar.

Fotnot: Det var för ungefär sex år sedan som Gagnefs kommun införde gatuadresser för att exempelvis brandkåren skulle kunna få en gps-adress när de rycker ut.

Mer läsning

Annons