Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro i byn efter vapenbråk

/
  • Oroliga invånare. - Jag blev alldeles chockad när jag läste vad som hade hänt här i Floda, det känns som rena vilda västern, säger en Flodainvånare.  Foto: Maja Berg
  • Flodapatrullen. Rolf Steinbach är en av deltagarna i gruppen som vill hjälpa polisen. Foto: Johannes Tångeberg

Annons

Dramat, som eskalerade på måndagskvällen, tog sin början tidigare samma dag då den misstänkte 17-åringen lämnade ett jaktgevär, tillhörande hans far, hemma hos sin 20-årige kamrat. Anledningen till förvaringen är ännu inte känd. Senare under kvällen, efter att ha festat tillsammans somnade 17-åringen och kamraten gick hem till sig. En stund senare vaknade 17-åringen och var av någon anledning arg, och sökte upp sin kompis i dennes bostad.

- När han kom till platsen var han förargad, började slåss och begärde att få tillbaks vapnet. Han slog kamraten kraftigt på benet med kolven och utsatte honom även för ytterligare misshandel, säger polisens talesman, Sven-Åke Petters.

När den misshandlade pojkens mor kom hem avbröts misshandeln, och 17-åringen blev tillsagd att gå hem, vilket han också gjorde. Därefter tillkallades polis, och ett stort polisuppbåd kom till Dala-Floda.

- En av polisens förhandlare försökte ringa ynglingen men han svarade inte. Efter att både ha ringt och pratat i megafon i omkring en timme kom den misstänkte ut ur huset, berättar Sven-Åke Petters.

Vid gripandet, som gick lugnt till, var 17-åringen beväpnad med ett jaktgevär, men enligt polisen gjorde han ingen ansats att bruka det.

Efter nattens händelser känner många boende i Dala-Floda rädsla, och hoppas att polisen tar situationen på allvar.

- Så fort det finns narkotika och vapen inblandat blir det väldigt otrevligt. Jag har varit vaken hela natten och känner mig orolig och trodde inte att sådant här kunde hända i lilla Floda, säger en äldre byinvånare.

För ett drygt år sedan bildades Flodapatrullen - en grupp på ett 20-tal personer som önskar samarbeta med polisen vid händelser av det här slaget. Rolf Steinbach är en av medlemmarna och han är besviken på hur polisen nonchalerat deras erbjudande om hjälp.

- Jag har hört om liknande samarbeten mellan lokalbefolkning och polis i andra kommuner, och det har fungerat oerhört bra. Jag förstår självklart att de inte kan släppa information men vi sitter inne på lokalkunskap som kan hjälpa polisen i deras arbete, säger han.

- Vid gårdagens händelse hade vi exempelvis kunnat hålla ett öga på de här personerna under de 40 minuter det tar för polisen att köra i från Borlänge, fortsätter han.

Under morgonen hölls förhör den anhållne 17-åringen som är misstänkt för olaga hot, misshandel och narkotikabrott.

Mer läsning

Annons