Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omfattande brand i gruppbostad

/

Annons

- Det var ganska bra byggt med bra brandceller som gick ända upp till yttertaket, det var det som räddade byggnaden för när jag kom till platsen trodde jag det var kört, säger Thomas Gruhs som är räddningschef i Gagnefs kommun.

Branden började i en av lägenheterna i den fristående gruppbostaden som ägs av Gagnefs bostäder. Totalt finns det sex lägenheter.

Räddningstjänsten från både Björbo och Mockfjärd kallades ut till platsen, liksom polis och ambulans. Totalt var det 20 brandmän som arbetade med att begränsa och släcka branden.

Efter ungefär en timme hade räddningstjänsten lyckats få branden under kontroll, så att det inte fanns någon risk för spridning till närliggande lägenheter.

Innan räddningstjänsten kom hade en privatperson försökte angripa branden med en trädgårdslang, den personen fördes till ambulans för kontroll, men enligt Thomas Gruhs hade han klarat sig bra.

Det var brandlarmet som varnade de boende och personalen.

- Det automatiska brandlarmet gick och personalen som jobbade började då att titta efter om det brann någonstans, de gick in i rummet där det brann. Det brann då i en filt, säger Thomas Gruhs.

Personalen agerade därefter mycket proffessionelt och fick ut samtliga fyra boende i gruppbostaden. De evakuerades till Törhnholns servicehus, som ligger strax intill gruppbostaden.

- Ingen person fanns i rummet där det brann, utan alla satt och åt. Det var lite tur, för personalen förklarade att de brukar lägga dem på eftermiddagen och det var tur att de inte hade gjort det.

Brandcellerna är byggda för att kunna avgränsa branden i 60 minuter och är, i den aktuella byggnaden, dragna ända upp till yttertaket.

- Om inte avgränsningen hade funnit hade troligen hela vinden blåst. Nu koncentrerade vi på branden i brandcellen för att stoppa den och vi lyckades bra med det.

Två lägenheter intill den utbrända lägenheten har omfattande vattenskador och övriga lägenheter har rökskador. Det är i dagsläget oklart om lägenheterna går att sanera för fortsatt boende.

Thomas Gruhs tror att det går att sanera åtminstone en av de vattenskadade lägenheterna.

- Fyra av lägenheterna går nog att rädda. Det såg hemskt ut när jag kom, men en bra byggnation och ett bra jobb av brandmännen gjorde att resultatet blev ganska bra ändå, säger han.

En räddningsstyrka på tre man stannade kvar på platsen för fortsatt eftersläckningsarbete. På eftermiddagen väntade man också in det saneringsföretag som kallats in för att sanera lägenheterna.

De evakuerade har fått boende på ett gruppboende i Björbo och på Älvuddens sjukhem i Djurås, tills de kan få ett permanent boende igen.

Brandorsaken är ännu okänd. Polisen kommer att utreda händelsen.

- Jag vill berömma de två i personalen som jobbade mycket bra. Vi har erbjudit dem krishjälp från kommunens- och landstingets krisgrupp, men de trodde inte de behövde den hjälpen.

Se fler bilder.

Mer läsning

Annons