Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omarrondering i Dala-Floda tillåten

Annons

Tidningen har tidigare rapporterat om den oenighet som råder mellan markägare i Dala-Floda gällande en eventuell omarrondering av ägosplittrad mark. Två av tidigare tillståndsbeslut har underkänts, och i dagarna presenterade Lantmäteriet det nya beslutet där det konstateras att omarrondering ska tillåtas.

Förrättningslantmätare Björn Uddervik motiverar beslutet med att de villkor som krävs uppfylls.

- Jag har främst undersökt frågorna om båtnadsvillkoren och opinionsvillkoret, och funnit att de bägge uppfylls, säger han.

Göran Ahlqvist tillhör gruppen som ställer sig positiv till beslutet.

- Jag tycker det är mycket glädjande, för jag är helt övertygad om att vi kan få ett effektivare skogsbruk om omarronderingen genomförs, säger han, och menar att nej-sägarnas farhågor är överdrivna.

- Det finns alltid sådana som är negativa till förändringar och jag har pratat med markägare i Björbo som tidigare var negativa till omarronderingen där - men som i efterhand erkänner att det faktiskt har lett till något positivt, fortsätter Göran Ahlqvist.

Från nej-sidans håll är tongångarna dock inte lika muntra. Hasse Berggren är en av markägarna som motsäger sig en omarrondering och han ställer sig kritisk till den undersökning som Lantmäteriet har genomfört. Bland annat ifrågasätter han uträkningen av båtnadsvillkoren, som alltså är den ekonomiska nytta en omarrondering skulle kunna medföra.

- Jag underkänner resultaten, för hela rapporten är baserad på gammal skåpmat och överensstämmer inte med verkligheten, säger han, och refererar till den rapport från 1984 som Lantmäteriet har utgått i från i sin bedömning.

- Skogsvården har utvecklats och den nya tekniken har medfört en prispress, något som enligt mig inte tagits i beaktande i beräkningarna, säger Hasse, som anser att det i det här fallet inte kommer att bli någon båtnad överhuvudtaget.

Beslutet går att överklaga till den 17 juli.

Mer läsning

Annons