Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Obegripligt hur hon kunde göra så här"

/

Annons

- Jag frågar mig hur i hela fridens namn det här gick till och jag är besviken, för Marianne har gjort ett strålande arbete inom företaget. Hon har alltid visat prov på gott omdöme tidigare, vilket gör det hela än mer obegripligt, säger bolagets styrelseordförande, Rune Brandinger.

Tidningen berättade igår om Marianne Arosenius som blivit uppsagd då hon gett sin efterlyste bror en konsultanställning på företagets verksamhet i USA.

Trots att Marianne Arosenius har varit en uppskattad verkställande direktör i Åkerströms Trux AB, och koncernchef för Åkerströmsföretaget i Björbo, såg styrelsen ingen annan lösning än att ge henne sparken med omedelbar verkan när situationen uppdagades.

- Vi bedömer att det här var ett beslut som fattades helt och hållet av vd själv, och som styrelsen inte kan tolerera. Det är mycket tragiskt, men jag ser det som något som rör Marianne Arosenius, hennes bror och deras övriga familj. Inom företaget fokuserar vi på att gå vidare så att inte våra kunder blir lidande eller känner sig otrygga, fortsätter Rune Brandinger.

Från fackets sida ser man inga problem kring Marianne Arosenius omedelbara uppsägning.

- Det var en ohållbar situation, så ur den synpunkten var det omöjligt att ha henne kvar. Däremot var hon väldigt duktig, så det är synd att hon måste lämna företaget på det här viset, säger Göran Larsson, facklig representant, SIF, vid systerföretaget RRC.

Erik Lindquist, chef för produktutveckling, har utsetts till tillförordnad verkställande direktör i bolaget, och enligt Rune Brandinger, är företagets största uppgift nu att stötta honom i hans arbete.

- Vi ska fortsätta att leverera det vi har lovat, och jag tror och hoppas inte att företagets anseende har skadas, tack vare att vi har agerat så pass snabbt.

Hur är stämningen på kontoret i USA?

- Samlad. Det viktigaste nu är att hitta en ersättare efter Erik Arosenius. Han var mycket uppskattad för sin yrkesskicklighet, han var en duktig servicetekniker. Hur han var som kollega vet jag inte.

Vid Rikskriminalen arbetar polisen nu med att få Erik Arosenius utlämnad till Sverige. Interpol har kopplats in på fallet. Rikskriminalens expert på efterlysta fångar, Ulf Högström, har dock inga större förväntningar när det gäller sökandet efter Erik Arosenius.

- Vi får gå ut med den information vi har, och prata med USA och se om vi kan få hjälp. Men jag tror inte att polisen i USA kommer att lägga ner så mycket energi på det här. Att rymma från ett fängelse är inte brottsligt i Sverige - och normalt krävs det ett brott för att de ska agera.

Marianne Arosenius har valt att lämna sitt uppdrag som ledamot i Hexagons styrelse med omedelbar verkan. Hon riskerar även åtal för att ha skyddat sin bror.

Mer läsning

Annons