Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny motorseglare till flygklubben

/
  • Vacker vy. Gagnefs kyrka fotograferad från 1000 meters höjd.  Foto: Maja Berg
  • Flygare. Göran Roth bjöd tidningen på en flygtur i Gagnefs flygklubbs nya motorseglare.  Foto: Maja Berg

Annons

Runt midsommar flögs det vackra ljusblå segelflygplanet med motor från 1976 hem i från Kalmar - med en mellanlandning i Motala - och sedan dess är underverket stationerat i hangaren vid Gagnefs flygklubb.

- Sedan den andra maskinen havererade i januari har vi inte kunnat flyga - så det här känns helt underbart, säger Göran Roth från Gagnefs flygklubb, när vi möts vid flygfältet.

Det bästa med att flyga är, enligt Göran, känslan av total frihet - att kunna sväva fritt bland molnen och ta sig vart man vill.

- Det innebär stor frihet för mig att kunna komma hit och ta en flygtur, i bland åker jag till Siljansnäs och äter en glass, men i bland har jag åkt lite längre som till Örebro och Uppsala.

Längden på dagens flygtur var upp till en ganska nervös reporter att bestämma, och efter att Göran, som har varit meteorolog vid flygvapnet, bedyrade att utflykten var helt ofarlig gjorde vi oss klara för start.

- Det viktigaste är att upplevelsen av flygturen blir positiv, ingen som segelflyger ska känna sig rädd, säger han, medan vi lämnar marken under oss.

Vi bestämmer att ta en tur mot Siljan - och utsikten över sjön, den ringlande älven och det böljande landskapet 1000 meter upp i luften är slående. Ungefär ovanför Gagnefs kyrka blir vindförhållandena sådana att motorn kan slås av och vi kan segelflyga vilket, enligt Göran, är den verkliga tjusningen.

- Vid rätt vindförhållanden kan man ligga så här i timmar och bara ta sig uppåt med hjälp av vinden, berättar han, och när den värsta nervositeten har lagt sig måste jag faktiskt instämma i att det är en helt fantastisk känsla att sväva omkring och blicka ut över den vackra nejden med bara vindens sus i öronen.

Mer läsning

Annons