Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu firas bibliotekets stora lyft

Ett lyft för boken, biblioteket och kommuninvånarna.
För tio år sedan uppgraderades Djuråsbiblioteket från en trång barack till moderna lokaler I Lindberghallens övervåning.
– Fler hittar hit, säger Margit Henriksson, som började arbeta vid biblioteket 1984.

Annons

I juni 2007 invigdes nyrenoverade och för ändamålet särskilt inredda bibliotekslokaler i Lindberghallen.

Dessförinnan hade verksamheten bedrivits i en barack intill Djuråsskolan, där trångboddhet och materialproblem ställt till med svårigheter för kanske främst personalen.

Men det är inte bara lokalbytet som Margit Henriksson framhåller när hon ombeds beskriva hur biblioteksverksamheten förändrats sedan 1984:

– Den största förändringen är tveklöst digitaliseringen. Nu är litteraturen ännu mer lättillgänglig. Jag förstår inte hur vi hade tid med all katalogisering innan den datoriserades.

De fysiska böckerna utgör fortfarande kärnan i verksamheten:

– Men det skrivna ordet finns i många olika former – e-böcker som laddas ned från hemsidan, talböcker, ljudböcker, dvd-filmer, dagstidningar och tidskrifter. En ny tjänst gör att man kan ladda ner både svenska och utländska dagstidningar och tidskrifter direkt i telefonen eller paddan, berättar bibliotekschef Liselotte Stöby Ingvarsson.

På fredag, den 2 juni mellan klockan 10 och 17, håller Gagnefs kommunbibliotek tioårskalas i lokalerna i Djurås – med bokbytarbord, fika och tipspromenad för både barn och vuxna. Dessutom blir det:

Trollerishow klockan 15, då magikern och komikern Edvin Erlandsson underhåller barnen.

Jubileumstal klockan 16 av kommunalrådet Irene Homman (S).

Niklas Darke, författare, Gagnefsbo och kulturskribent vid Dalarnas Tidningar, kommer efter jubileumstalet att kåsera kring sin bibliotekshistoria och vad biblioteket betytt och betyder för honom.

Musik av riksspelman Jean-Pierre Yvert.

Liselotte Stöby Ingvarsson betonar personalens värde och konstaterar att de biblioteksanställda har stor kunskap och en passion för litteratur och informationssökning, att de är oumbärliga för verksamheten – som bilder och illustrationer för en bok.

Mer läsning

Annons